Društvo

Svaki drugi uzorak hrane neispravan

Zdravstveno-sanitarna inspekcija od početka godine uzela je 632 uzorka hrane i 611 briseva, a procenat neispravnih uzoraka u pojedinim opštinama kretao se oko 44 odsto, piše Dan.
Svaki drugi uzorak hrane neispravan
Portal AnalitikaIzvor

Uzorci su bili neispravni u mikrobiološkom smislu, dok u Centru za zaštitu potrošača ističu da je alarmantan procenat neispravnih namirnica.

Kontrolama prilikom uvoza, inspektori su otkrili tri neispravna uzorka hrane i pića. Radi se o konzervisanim šampinjonima iz Makedonije, u kojima je nađen konzervans koji nije stavljen na deklaraciju u spisku sastojaka. Zabranjen je promet i dvije vrste crnog vina, koje je proizvedeno u Srbiji, zbog prisustva gvožđa iznad propisanog nivoa.

Iz Inspekcije su naveli da su sanitarni inspektori u ovom periodu sprovodili nadzor nad bezbjednošću hrane, kao i objekata, uređaja i opreme u kojima se proizvodi i prodaje hrana, i
nadzor nad zdravstvenim stanjem lica koja dolaze u kontakt s hranom.

“Osim senzorskog i pregleda rokova upotrebe hrane, uzimani su i uzorci za mikrobiološko ispitivanje, kao i brisevi sa ruku, radnih površina, opreme i pribora radi utvrđivanja higijenskog stanja u objekgima. Uzeta su 632 uzorka hrane i 611 briseva. Procenat neispravnih uzoraka u mikrobiološkom pogledu, kao i broj neispravnih briseva, varirao je u pojedinim opštinama i kretao se oko 44 odsto”, kazali su u Inspekciji.

Dodaju da su se nepravilnosti najčešće odnosile na radno angažovanje u privremenim objektima lica bez obavljenih zdravstvenih pregleda, nehigijensko postupanje sa hranom u smislu nepravilnog izlaganja robe, neobezbjeđivanje adekvatnih rashladnih uređaja, neodržavanje higijene uređaja, prostorija i opreme.

“U velikom broju slučajeva evidentirano je i neposjedovanje propisane dokumentacije, kao i rješenja za obavljanje djelatnosti proizvodnje i prometa hrane izdatog od nadležnog organa”, objašnjavaju u Upravi.

Zbog isteklog roka upotrebe, izmijenjenih senzorskih svojstava, neispravnih deklaracija i drugih neispravnosti uništeno je 276 kilograma/litara hrane, privremeno je stavljeno van prometa 286 kg/l, zabranjen promet 408 kg/l.

“Neispravni uzorci i brisevi pokazivali su povećan broj bakterija, ali ni u jednom uzetom uzorku rezultati analiza nijesu prikazali prisustvo salmonele”, tvrde u Inspekciji.

Portal Analitika