Kultura

ROĐENDAN VORENA ZIVONA: Surfer na talasima paradoksa

Cinik sa tovarom slomljenih snova bio je sposoban da kroz nekoliko dodira sa klavirom ili gitarom stvori vatrena rokenrol proročanstva. Nijeste nikada čuli za njega? Ne brinite... Mnogi koji danas tvrde da je neprikosnoveni pjesnik nijesu ni čuli za Zivona prije njegove smrti 2003. godine
ROĐENDAN VORENA ZIVONA: Surfer na talasima paradoksa
Portal AnalitikaIzvor

Da je Voren Zivon živ na svoj 70. rođendan, tražili bismo mu da nam prizna da je baš on onaj bezimeni, iznevjereni i razočarani heroj hita ,,Going To California“ sastava Led Zeppelin. Upravo takav je bio ovaj cinik sa tovarom slomljenih snova, sposoban da kroz nekoliko dodira sa klavirom ili gitarom stvori vatrena rokenrol proročanstva.

Zivona je iznjedrio moderni i dekadentni Los Anđeles sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Od prvih dodira sa muzikom, kada je sa 13 godina posjećivao genija klasične muzike Igora Stravinskog u njegovom kalifornijskom domu, pa do prerane smrti 2003. godine, Zivon je bio pustinjski surfer na strašnim, okeanskim talasima paradoksa. A kako je samo privlačio kontradiktornosti!

Zvijezda i pjesnik

Zivon: uvijek svjestan da neće, niti želi da bude velika zvijezda, ali apsolutno veliki pjesnik. Potcjenjivan i zaboravljan od publike, a obožavan od slavnih kolega. Savršeno precizan i tačan onda kad ovaj svijet opisuje kao nedostojan čovjeka, ali dovoljno mekan da takav svijet pravda i voli. Sve više raskošan, sočan i virtuozan što su mu stihovi jednostavniji i lakši. Beznadežan i nepomirljiv, ali i beskrajno duhovit bard tragedije života – sve do tragične, duge i bolne smrti koju je sam izabrao.

Nijeste nikada čuli za Zivona? Ne brinite... Mnogi koji ovih dana pominju Zivonov 70. rođendan i govore o neprežaljenom pjesniku, nijesu znali za njega prije smrti 2003. godine.

Gostovanje kod Dejvida Letermana bilo je katapult za milione novih fanova i ključ za vrata svijeta pjesnika. Zivon se te jeseni 2002, znajući da umire, potrudio da ostavi još poneki mamac za slušaoce gladne lijepih riječi. Užurbano pripremani album ,,The Wind“ zatvorila je neutješna himna „Keep Me in Your Heart“.

Pjesma je dirljiva taman onoliko koliko je lična: ,,Ponekad, dok radiš male stvari u kuhinji, možda me se sjetiš i nasmiješ se. Znaš da sam vezan za tebe kao dugmad na bluzi“...

zastitini-znak-vorena-zivona

Pripovjedač i dribler

Tako je Voren Zivon, kao Dženis Džoplin tri decenije ranije, proslavljen prije svega pjesmom objavljenom nakon smrti. Album je dočekao pet Gremi nominacija, među kojima je predlog za pjesmu godine. Osvojena dva Gremija su jedine velike nagrade u više od tri decenije karijere.

Krajem sedamdesetih, prije nego što je Zivon implodirao u alkoholičarskom vrtlogu i na nekoliko godina napustio muziku, proslavio ga je jedini hit ,,Warevolves of London“. Šira publika znala ga je i po pjesmi epske veličine „Roland The Headless Thompson Gunner“.

Savršen primjer pjesničke veličine: bio je sposoban da isplete komplikovanu i narativom bogatu priču i uklopi je u rokenrol formu. U ovoj pjesmi Rolanda, plaćenika Južnofričkog građanskog rata sa kraja 19. vijeka, izdaje i ubija drugi plaćenik Van Oven. Bezglava utvara luta žedna osvete, a žeđ ne može da ugasi ni momenat pravedne osvete, ni kovitlac nasilja i smrti koji je uslijedio. Tako duga i pretenciozna, a opet tako perfektno napisana i izvedena priča!

Zivon je znao da dribla i na malom prostoru. U pjesmi ,,Play It All Night Long“ sa početka karijere, sve užase modernog života hvata u slici dementnog, upišanog djeda i brata koji i nakon povratka iz Vijetnama drži oba pištolja napunjena. ,,The French Inhaler“ iz 1976. je himna srušenih snova, sa djevojkom koja umjesto karijere u Holivudu lagano klizi ka prostituciji.

Takvi su njegovi likovi – potpuno neostvareni i svjesni sopstvene propasti. Priznanje da je i sam takav piše na oproštajnom albumu u numeri „Dirty Life and Times“: ,,Nikada nijesam stigao bilo gdje kuda mi je rečeno da krenem. I teško je naći djevojku zlatnog srca u svijetu koji staje u samo četiri slova“...

Noar romantika

Takav Zivon ipak je znao da bude savršeno romantičan. Na primjer, riječi blistaju od iskrenosti u pjesmi ,,Searching for a Heart“ sa nepravedno potcijenjenog albuma ,,Mr. Bad Example“ (1991). Ovo je himna bezuslovne ljubavi: ,,Mrak svakog jutra, sjenke na zemlji. A neki od nas se ipak ne drže plana... Kažu da ljubav ipak pokori sve: ne možeš je upaliti kao kola, niti je zaustaviti paljbom. Kažu vam i da ljubav zahtijeva malo čekanja u redu, a ja te čekam dugo. Odlazim pred veče, putujem u noći, nikada sumnjiv i daleko od pogleda. I tragam za tobom, jer neki od nas ipak nađu jedno drugo“...

Ipak, najljepša ljubavna pjesma Vorena Zivona posvećena je Los Anđelesu. Kao da nije bilo dovoljno što svaki takt njegove muzike šumi noćnim talasima okeana sa plaža Santa Monike.

Los Anđeles Vorena Zivona nije onaj iz turističkih prospekata, kadrova blokbastera ili nabudženih spotova. Njegov ritam je u treperavim, pokvarenim svijetlećim reklamama na Sanset Bulevaru, sjenkama koje se gube u kadrovima crno-bijelog noar filmova ili u horu truba usred najveće popodnevne gužve na auto-putu. ,,Gradu anđela“ prodao je dušu pjesmom ,,Desperados Under the Eaves“ 1976. godine.

,,Zar sunce ne sija bijesno kroz grane? Zar drveće nije kao raspeti lopov? I zar nijesmo poput umornog kauboja lutalica na tremu? A raj ipak čeka one koji odlaze... Ciganka nije lagala: popiću sve slane margarite Los Anđelesa. A ako Kalifornija sklizne u okean, kao što mistici i fizičari kažu da hoće, ovaj će motel ipak stajati ovdje. Makar dok ne platim sve račune...“

Voren Zivon rođen je 24. januara 1947, prije okruglo 70 godina. Da je živ, otćutali bismo kraj njega za šankom uz nekoliko slanih margarita i probali da mu platimo sve ture. Pjesnici poput njega pretvorili su nas u vječite dužnike. S. STAMENIĆ

gostovanje-kod-letermana

 Sendvič kod Letermana

Prije Brusa Springstina, Nila Janga, Toma Petija, Boba Dilana i glumca Bilija Boba Torntona (svi su dali doprinos Zivonovom posljednjem albumu), prijateljem ga je smatrao i decenijama sa njim drugovao slavni voditelj Dejvid Leterman. Samo tri mjeseca prije smrti, Voren je bio jedini gost u njegovoj emisiji. Leterman mu je posvetio kompletan šou zato što mu je pjesnik otkrio da umire. Zevon je gubio bitku sa rijetkim oblikom raka pluća. Ili, bolje rečeno, nije se ni borio. Odbio je bilo kakav oblik medicinskog tretmana. Nije vjerovao ljekarima cijelog života i ostao je dosljedan ovom uvjerenju do kraja.

- Šta sam naučio gledajući u oči smrti? Da uživam u svakom zalogaju sendviča – rekao je Letermanu sjetno, skromno i tako zivonovski, dodajući da ,,samo želi da dočeka još jedan film Džejmsa Bonda“.

Linkovi:

1. Desperados Under the Eaves https://www.youtube.com/watch?v=z0J3ossUzhU

2. Searching for a Heart https://www.youtube.com/watch?v=RVuXq0dyb90

3. Keep Me in Your Heart https://www.youtube.com/watch?v=RMTKb-pgxGI

4. Werewolves of London https://www.youtube.com/watch?v=nhSc8qVMjKM

FOTO: nyoobserver.files.wordpress.com / pinterest.com / allplaidout.com

Portal Analitika