Društvo

Šehović - Holben: Potpisati program saradnje u obrazovanju Crne Gore i Slovačke

Za Crnu Goru i Slovačku koje imaju izgrađene prijateljske odnose, planirano potpisivanje programa o saradnji u obrazovanju između resornih ministarstava, predstavljalo bi značajan korak u daljem jačanju tih odnosa, zaključeno je na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori Romanom Hlobenom.
Šehović - Holben: Potpisati program saradnje u obrazovanju Crne Gore i Slovačke
Portal AnalitikaIzvor

Tokom sastanka istaknuta je važnost saradnje naše dvije zemlje u okviru Centralnoevropskog programa za razmjenu studenata i predavača - CEEPUS (Central  European Exchange Program for University Studies), koji trenutno ima 14 država članica. 

CEEPUS obezbjeđuje stipendije za studente osnovnih i postdiplomskih studija i univerzitetske profesore za studijski boravak, kurseve jezika, intenzivne kurseve i studentske ekskurzije u nekoj od zemalja članica. Razgovarano je i o drugim inicijativama koroz koje je već uspostavljena saradnja u ovoj oblasti, kao i o stipendijskom programu Slovačke koji je osmišljen kao podrška mobilnosti za inostrane studente.

Predmet posebne pažnje bili su dogovori u vezi sa planiranim potpisivanjem programa o saradnji dvije zemlje u obrazovanju, kojim bi se dodatno podstakla razmjena informacija i iskustva, ali i mobilnost studenata i profesora. 

Sastanak je zaključen obostranim uvjerenjem u produktivan nastavak zajedničkih aktivnosti, uz najavu posjete slovačkog ministra obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Crnoj Gori, te poziv ministru Šehoviću da posjeti Republiku Slovačku sa ciljem razmjene informacija na ministarskom nivou.

Portal Analitika