Crna hronika

Istražitelji utvrđuju ko je zloupotrijebio službeni položaj u Skupštini 2015. godine

Istražitelji utvrđuju ko je zloupotrijebio službeni položaj u Skupštini 2015. godine, čime je za desetine hiljada eura oštećen budžet države, piše Pobjeda.
Istražitelji utvrđuju ko je zloupotrijebio službeni položaj u Skupštini 2015. godine
Portal AnalitikaIzvor

- Povodom krivične prijave Skupštine Crne Gore, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet koji je u fazi izviđaja. Prikupljaju se obavještenja koja mogu pružiti nužna saznanja o krivičnom djelu i učiniocu– saopšteno je Pobjedi iz Osnovnog državnog tužilaštva.

Kontrola

Provjere o pronevjerama na ime falsifikovanih putnih naloga su pokrenute nakon što je izabrano novo rukovodstvo parlamenta sa Ivanom Brajovićem na čelu, a po prijavi sekretara Skupštine, sada pokojnog Siniše Stankovića.

Povodom medijskih objava prethodnih dana o eventualnoj zloupotrebi skupštinskih sredstava, Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore na jučerašnjoj sjednici konstatovao je da su izvještaj i preporuke internog revizora bili značajno indikativni, nakon čega je u decembru 2016. godine formirana interna komisija.

- Detaljnijim uvidom i kontrolom finansijske dokumentacije, konstatovana je moguća zloupotreba skupštinskih sredstava i Skupština Crne Gore je početkom januara 2017. godine podnijela krivičnu prijavu – navodi se u saopštenju.

Članovi Kolegijuma vjeruju da je reagovano pravovremeno podnošenjem krivične prijave, kao i da je na državnim organima da se utvrde sve činjenice i eventualna pojedinačna odgovornost.

Istraga

Kolegijum očekuje da će državni organi u što skorijem roku dostaviti punu informaciju o ovom slučaju, zbog crnogorske javnosti i zaposlenih u Skupštini Crne Gore.

Inspektori za suzbijanje privrednog kriminaliteta zaplijenili su dokumentaciju iz Skupštine i predali je Tužilaštvu, koje je odmah krenulo u provjere.

Istraga ukazuje da su falsifikovani potpisi na putnim nalozima pomoću kojih je podizan novac sa blagajne.

Članovi skupštinskog Odbora za ekonomiju su prošle godine dva puta vratili finansijski izvještaj za 2015. godinu, jer su im bile nejasne stavke „ostale naknade“.

U periodu kada su nastali falsifikovani nalozi na čelu parlamenta bio je predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika