Društvo

Simović - Perks: Raditi na smanjenju visoke stope nezaposlenosti mladih

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, primio je danas u zvaničnu posjetu šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamina Perksa.
Simović - Perks: Raditi na smanjenju visoke stope nezaposlenosti mladih
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik se zahvalio na konstantnoj podršci koju predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori pruža na polju zaštite i promovisanja prava djece, razvoja i reforme sistema obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i socijalnog rada, kojim se djeci omogućava da realizuju svoj puni ljudski potencijal, čime se postiže veći kvalitet života svih građana.

Konstatujući napretke koji su do sada postignuti, sagovornici su poseban akcenat stavili na izradu novog Programa UN za Crnu Goru u periodu od 2017. do 2021. godine, koji zajednički realizuju Vlada Crne Gore i UNICEF, a koji će dodatno doprinijeti unaprjeđenju pravičnih sistema za progresivnu realizaciju prava djece, sa posebnom pažnjom usmjerenom na djecu pogođenu siromaštvom, nasiljem i društvenom isključenošću.

Na sastanku je istaknut jedan od ključnih makroekonomskih problema sa kojim se danas suočavamo, a to je visoka stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori, i s tim u vezi, sagovornici su izrazili spremnost za pokretanje incijativa koje će dodatno afirmisati preduzetnički duh i produktivnost, a istovremeno uticati na smanjenje jaza između sistema obrazovanja i potreba na tržištu rada.

Simović je naglasio da posebno trebamo biti osjetljivi prilikom kreiranja politike u oblasti socijalne i dječje zaštite, pa nam je stoga podrška koju UNICEF pruža na ovom polju od velikog značaja. Pri tome, posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja odrastaju u ruralnim područjima i podizati njihovu svijest o značaju predškolskog obrazovanja.

Sagovornici su zaključili da će i u narednom periodu, zajedničkim naporima, nastaviti sa pokretanjem inicijativa za izgradnju nacionalnih kapaciteta za zaštitu, promovisanje i realizaciju prava djece u Crnoj Gori.

Portal Analitika