Region

Poslanik nagovara učenike da bježe, čeka se stav Ministarstva

Državno tužilaštvo potvrdilo je kako istražuje “turneju” hrvatskog poslanika Ivana Pernara po školama.
Poslanik nagovara učenike da bježe, čeka se stav Ministarstva
Portal AnalitikaIzvor

Transkript razgovora u kojemu saborski poslanik eksplicitno nagovara učenika zagrebačke VII. gimnazije da napusti čas zbog zajedničke fotografije, dječiji Ombudsman Ivana Milas Klarić juče je nazvala veoma zabrinjavajućim.

 „On pokazuje da Pernar i dalje poziva učenike na neprimjereno ponašanje, pri čemu je potpuno ravnodušan prema tome što bi učenici zbog toga mogli biti sankcionisani. Sada je vjerovatno shvatio da ne može ulaziti u škole, ali, kao što vidimo, ne odustaje od želje za iskorišćavanjem djece za samopromociju i još se time i ponosi. Njemu uopšte nije važno što će poslije biti s tom djecom“, kaže ona.

 Nakon što je prijavu direktora škola o Pernarovom nasilnom ulasku u prostor škola proslijedila DORH-u, nada se da će većina učenika znati da prepozna o čemu je tu zapravo riječ. Pozvala je roditelje da utiču na djecu i podsjete ih na da je obrazovanje njihovo pravo.

„Legitimno je da se neki roditelji i djeca slažu s političkim ciljevima koje zastupa Ivan Pernar, ali škola nije mjesto za takvo djelovanje i ničim se ne može opravdati pozivanje učenika na izostanak s nastave“, kaže ona, ističući da od Ministarstva nauke očekuje da pomogne zaposlenicima škola kako bi se lakše nosili s ovim neočekivanim problemom. Ministarstvo se nije oglasilo o slučaju Pernar.

27e01539cd7472737d115e7a3b94eaf1-l

 Državno tužilaštvo u saradnji s policijom utvrđuje okolnosti prijava direktora srednjih škola protiv saborskog zastupnika Ivana Pernara.

 Pernar je, naveli su u dopisu, prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka, Zakon o odgoju i obrazovanju te Konvenciju o pravima djeteta.

 „Nakon prijave, institucije rade svoj posao“, potvrdila je juče direktorica Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, Marija Rašan Križanac. U tu je školu Pernar, naime, nasilno ušao, mimo upozorenja, ometao nastavu, zatvorio se u razred s učenicima te objavio fotografije maloljetnih učenika.

 Pernar je juče nastavio obilaziti škole, a transkript razgovora koji je vodio s učenikom VII. gimnazije mnoge je zgrozio.

 Direktorica VII. gimnazije nije upoznata s Pernarovim nagovaranjem učenika da napusti čas.

 „Ovo mi je prvi glas da se to dogodilo. Naravno da ne podržavam ovakav način komunikacije. Nitko ne izlazi s nastave i nema markiranja“, tvrdi Ivka Nevistić, direktorica zagrebačke VII. gimnazije. Za njenu prethodnicu Ljilju Vokić, potpuno zgroženu situacijom i idejom da saborski zastupnik neovlašćeno ulazi u škole, nema dvojbe: trebalo bi mu oduzeti imunitet.

Direktori škola mahom najavljuju razgovore s učenicima.

 „Prije deset minuta sam saznala da se Pernar fotografisao s našim učenicima ispred škole. Mi smo otvorena škola za svaku vrstu razgovora, no kao direktorici nije mi se javio, niti pitao može li fotografirati djecu. I škola i roditelji morali bi znati ako neko želi razgovarati s djecom koja su maloljetna“,  kaže Željka Frković, direktorica zagrebačke X. gimnazije “Ivan Supek”.

 Pernarove postupke juče je komentarisala poslanica SDP-a Sabina Glasovac.

 „Predsjednica djeci iz vrtića dijeli svoje sličice, direktori škola svoje zborove šalju na političke skupove, Pernar nagovara učenike da pobjegnu s nastave kako bi se družili s njim. To mora prestati“,  istakla je ona.

Izvor: jutarnji. hr

Portal Analitika