Abiznis

Usvojeni finansijski plan i plan javnih nabavki JP NPCG

Deveta sjednica Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore održana je danas (30. januara 2017. godine), u Podgorici u prostorijama JPNPCG. Na Sjednici je razmatrano više tačaka Dnevnog reda u vezi sa tekućim pitanjima i finansijskim poslovanjem JP.
Usvojeni finansijski plan i plan javnih nabavki JP NPCG
Portal AnalitikaIzvor

Nakon sugestija i dopuna članova, UO je usvojio Odluku o usvajanju finansijskog plana za 2017. godinu Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore.

Finansijski plan za 2017. godinu je sačinjen zbirno za Javno preduzeće za nacionalne parkove i po poslovnim jedinicama, u skladu sa dostupnim finansijskim podacima iz prethodnih godina, a uključuje i aktivnosti predviđene Programima upravljanja za 2017. godinu za svaki park pojedinačno.

Na prihodnoj strani Finansijskog plana za 2017. godinu, između ostalog, planirano je ostvarivanje prihoda u iznosu od 2.656.000,00 eura od čega odobrene subvencije iz budžeta iznose 614.000,00 eura i sredstva iz donacija u visini od 255.000,00 imajući u vidu već ugovorene aktivnosti i nastavak saradnje koja se očekuje na pojedinim projektima. UO je stavio van snage Odluku o privremenom finansiranju, koja je važila do usvajanja Finansijskog plana.

Takođe je UO usvojio Odluku Plana javnih nabavki JPNPCG za 2017. godinu koja će u zakonskom roku biti dostavljena Upravi za javne nabavke. Članovi UO su upoznati sa Izvještajem o implementaciji mjera i preporuka Državne revizorske institucije za 2015. godinu, kao i sa Akcionim planom za sprovođenje preporuka iz Izvještaja nezavisnog revizora.

UO je razmotrio i usvojio Odluku o usvajanju Programa rada Solane za 2017. godinu. Godišnji program sadrži prikaz aktivnosti na očuvanju, održavanju, unapređenju i održivom korišćenju prostora Solane “Bajo Sekulić“ a.d. u stečaju, kao i očekivana finansijska sredstva neophodna za realizaciju ovog Programa. Program rada je baziran na principu primjene dobrih iskustava i praksi koje su uobičajene u postupku zaštite, očuvanja i održivog korišćenja prirodnih vrijednosti na sličnim prostorima. Godišnjim programom upravljanja predviđeni su rokovi izvršenja za svaku pojedinačnu aktivnost iz seta strateških oblasti.

U vezi sa Statusom realizacije zaključaka sa prethodnih sjednica, UO je informisao da je od ukupno 138 zaključaka, realizovano 105, u toku realizacije je 11, kao i da nije realizovano 8 zaključaka.

Od ostalih aktivnosti izdvajamo da su u toku pripreme za kvalitetnu promociju turističke ponude Nacionalnih parkova Crne Gore na njemačkom tržištu kroz učestvovanje na predstojećim sajmovima turizma u Štutgartu (februar) i Berlinu (mart), u saradnji sa NTO Crne Gore. Takođe je u toku priprema Godišnjaka JPNPCG za 2016. godinu koji će objediniti najznačajnije aktivnosti i projekte koji su realizovani ili započeli tokom prošle godine.

Portal Analitika