Abiznis

LEKIĆ: Agrobudžet povećan zahvaljujući Evropskoj uniji

Iz predloženog Agrobudžeta vidljivo je da je Vlada pokušala da ga uveća, ali u poređenju sa sredstvima iz prošle godine, ona su ostala na istom nivou. Povećanje koje se pominje rezultat je povećanja sredstava EU, koja je za više od 100 posto povećala svoj udio u agrobudžetu za ovu godinu, izjavio je za Portal Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.
LEKIĆ: Agrobudžet povećan zahvaljujući Evropskoj uniji
Portal AnalitikaIzvor

-To se može tumačiti da EU ima povjerenja u našu poljoprivredu i da smatra da se izdvajanja trebaju povećati, no to nisu pratila i sredstva Vlade. Mislim da je uložen euro u poljoprivredu daleko više koristan, ali naša raspoloživa sredstva su limitirana i tu leži problem. Svaki novi napor za pomoć poljoprivredi vraća se višestruko i stoga je izdvajanje Vlade u ovoj godini nedovoljno. Posebno je potrebno smanjiti procedure, dokumentaciju i prvenstveno raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača sa ciljem da se oni ohrabre i uvedu u granu privrede koja treba da postane značajan dio naše ukupne privrede- istakao je Lekić.

Agrobudžet za 2017. godinu iznosi 31,54 milion eura i veći je za skoro 40 odsto nego prošle godine. Agrobudžet je koncipiran kroz 49 mjera, kroz koje je za poljoprivredu opredijeljeno 29.497.000 eura, ribarstvo 443.000 eura, a operativne programe za zdravstvenu zaštitu životinja i fito mjere obezbijeđeno 1.600.092 eura.

Lekić je naglasio da je mnogo usitnjene proizvodnje i da nema organizovanog otkupa, kao i da veza proizvodnje sa trgovinom nije dobro uređena.

-Trgovci sve više ucijenjuju proizvođače, a oni su često prepušteni sami sebi. Reda u ograničavanju uvoza poljoprivrednih proizvoda nema, a često je taj uvoz praćen i nedovoljnom  kontrolom kvaliteta proizvoda, što sve utiče na cijene domaćih proizvoda. Zapažena je tvrdnja ministra da se više treba dijelovati na terenu, pa se nadam da će tako i biti- zaključio je Lekić.

S.G.

 

Portal Analitika