Svijet

"Čovjek sa šeširom" optužen za terorističke napade u Parizu

Francuska je podigla optužnicu protiv Muhameda Abrinija, poznatog kao "čovjek sa šeširom" sa briselskog aerodroma, zbog terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine, saopštili su njegovi advokati, prenose svjetske agencije.
"Čovjek sa šeširom" optužen za terorističke napade u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

Belgija je ranije danas predala Abrinija francuskim vlastima na jedan dan kako bi se suočio sa optužbama u vezi sa ubistvom 130 osoba za vrijeme napada u francuskoj prijestonici, prenio je AFP.

"U okviru istrage u vezi sa napadima na Pariz 13. novembra 2015. godine, Muhamed Abrini izručen je francuskim vlastima, na period od jednog dana", dodali su iz belgijskog tužilaštva.

Abrini je uhapšen 8. aprila 2016. godine, nakon analize snimka sa briselskog aerodroma, na kome nosi šešir, pa je u javnosti postao prepoznatljiv kao "čovjek sa šeširom".

On je uhapšen zbog sumnje da je umiješan u napade u Briselu 22. marta i napade u Parizu u novembru 2015. godine, za koje je odgovornost preuzela takozvana Islamska država.

Belgijski istražitelji rekli su da su napadi na briselski aerodrom i metro, u kojima su ubijene 32 osobe, dio iste ćelije sa sjedištem u Briselu, koja je organizovala napade u Parizu, u kojima je 130 osoba ubijeno.

Foto: NBC News

Portal Analitika