Svijet

Drama u Njujorku: Protesti na JFK aerodromu zbog odluke Trampa

Nekoliko stotina demonstranta okupili su se danas na terminalu 4 na međunarodnom aerodrom JFK u Njujorku kako bi protestovali protiv odluke predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da zabrani građanima iz sedam zemalja s većinom muslimanskim stanovništvom ulazak u Ameriku.
Drama u Njujorku: Protesti na JFK aerodromu zbog odluke Trampa
Portal AnalitikaIzvor

Protest je organizovan izvan područja međunarodnih dolazaka, a demonstranti su počeli okupljati ujutro u 11 sati i nositi parole na kojima je pisalo: "Pravne vize = Pusti ih unutra", "Neka mojih prijatelja...“, ''Nema zabrane, nema zida" i "Izbjeglice su dobrodošli ovdje"... a uzvikivale su se i parole "Bez mržnje, nema straha. Imigranti su dobrodošli ovdje!", javlja američki portal Pix11.
 
Na početku protesta okupila se bila tek grupica demonstranata, ali je ona ubrzo porasla na više od 100 ljudi koji su došli na aerodrom JFK nakon širenja objava na društvenim mrežama da je riječ o demonstracijama.

Podršku su dali, između ostalih, i radnici “New York Taxi Alliance”.

- Naših 19.000 članica jakog sindikata čvrsto stoji nasuprot zabrane Donalda Trampa. Kao organizacija čije članstvo je uglavnom muslimansko, a radna snaga gotovo sastavljena od imigranata, smatramo da je ova odluka nehumana i neustavna – navodi se u saopćnju NYTWA organizacije.
 
AFT sindikat je dao podršku protestima.
 
- Mi smo zemlja imigranata, i opstaćemo zajedno – napisao je AFT sindikat na Tviteru.
 
Inače, protesti su organizovani nakon što je u pritvoru na aerodromu JFK zadržano 11 izbjeglica iz Iraka. Njihovi advokati koji ih zastupaju, zatražili su puštanje iz pritvora izbjeglica, koji imaju i uredne vize Sjedinjenih Američkih Država, a privedeni su u petak uveče kada je odluka Trampa stupila na snagu.

Među njima je i jedan od dva Iračanina koji je radio za američku vojsku, koji je pušten iz pritvora i kojem je podršku putem Tvitera dao i  bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Ričard Kozlarič (od 1997. do 1999.), koji je reagovao jednim tvitom na tu informaciju.
 
- Ja sam bio ambasador SAD u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Moji muslimanski tjelohranitelji su bili spremni primiti metak za mene. Smiješan tretman naših na JFK-u – pustio je tvit Kozlarič, koji je imao veliki broj lajkova u veoma kratkom periodu.

Još jedan protest zakazan je za večeras u 18 sati po američkom vremenu.

Avaz.ba

Portal Analitika