Politika

U sedam kolona, a možda i više

Već za desetak dana sve političke partije u gradu podno Trebjese moraće predati izborne liste. Posljednjih radnih dana ove sedmice moglo se zaključiti da je napeta situacija u opštinskim odborima, taman kao da su izbori sjutra, a ne 12. marta, pa, ipak, još se sa sigurnošću ne može reći koliko će rješenja biti ponuđeno Nikšićanima.
U sedam kolona, a možda i više
Portal AnalitikaIzvor

Jedino je jasno da opozicija neće biti objedinjena, a prije svih sa tim stavom izašao je SDP, koji je kazao da želi samostalan nastup.

Spekuliše se i o koaliciji DPS-SD, ali iz najjače partije juče smo saznali da će oni tek odlučiti što im je činjeti, te da će se to sigurno znati do 9. februara. Predsjednik OO Socijaldemokrata Momčilo Mićunović juče nam je kazao samo „pripremamo se kao da ćemo samostalno nastupiti“, ali nije konkretizovao šta bi se na kraju moglo dogoditi.

Anka Vukićević iz Demosa kazala nam je juče da još nijesu donijeli konačnu odluku, odnosno da čekaju stav Glavnog odbora njihove političke grupacije.

- Mi smo na sjednici OO Demosa donijeli određene zaključke i proslijedili ih centrali, sad čekamo povratnu informaciju i mislim da će se naredne sedmice znati s kim ćemo eventualno nastupiti - kazala je Vukićević.

Janko Milatović iz DF-a podsjeća da su oni ponudili jedinstvenu opozicionu listu svima, a da li će je biti, čini mu se, prije svega zavisi od Demosa i Demokrata.

Rade Milošević iz pokreta URA juče je za Pobjedu saopštio da će odluku donijeti u nedjelju veče, ali nezvanično saznajemo da su oni najbliži samostalnom nastupu.

- U nedjelju veče zasijedaće OO URA i odlučiti. Mi ne zavisimo od stavova centrale, jer naša pravila su takva. Dakle, znaće se u nedjelju veče izlazimo li samostalno, a mislim da je ta varijanta u ovom momentu vrlo izgledna - kazao je Milošević.

Vesko Pejak iz Alternative kaže da je od početka priče o lokalnim izborima u Nikšiću bio za zajednički nastup kompletne opozicije.

 - Naši stavovi su najbliži opredjeljenjima građanskih partija, ali mislimo da je jedini način da se DPS skine sa vlasti da budemo svi „pod jednu kapu“, ako ko ne može, makar u dvije ili tri kolone. Ukoliko bi se dogovorili samo SNP i DF, vjerovatno bi Alternativa izašla samostalno na izbore. U svakom slučaju, do sljedeće nedjelje znaćemo kako dočekujemo predstojeće izbore - kazao je Pejak.

Dragutin Raičević iz SNP-a juče nam je saopštio da su voljni dogovoriti koaliciju sa DF-om, ali da bi ta politička grupacija željela da im se priključi i Demos.

- Još ne znamo hoćemo li uspjeti napraviti jedinstvenu listu, čekamo da se i Demokrate izjasne - kazao je kratko Raičević.

Od Demokrata smo jedino mogli dobiti nezvaničnu informaciju da će vrlo brzo zasijedati GO te partije i donijeti presudnu odluku, da li će prije izbora u Nikšiću sklapati savez i s kim ili će samostalno okušati snagu.

Dakle, u Nikšiću će, kako sada stvari stoje, na predstojećim lokalnim izborima biti najmanje sedam kolona. U jednoj bi mogli biti DPS i SD (a i to je pod znakom pitanja), u drugoj SNP i DF (takođe neizvjesno), trećoj SDP, četvrtoj Demos, petoj URA, šestoj Alternativa, sedmoj Demokrate, a niko još nije ni oslušnuo puls ostalih političkih partija koje figuriraju.

(Pobjeda)

Portal Analitika