Crna hronika

Smjene samo prvi korak, neophodan širi front

Surova likvidacija tik uz ogradu osnovne škole, na svega stotinu metara od zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost, pokušaj likvidacije Podgoričanina dizanjem u vazduh automobila u komšiluku zgrade Uprave policije; brutalno ubistvo zatvorenika u spuškom zatvoru, pokušaj ubistva osuđenika za vrijeme njegovog petnaestodnevnog odmora... To je sadržina informacija iz glavnog grada koje su proteklih mjeseci otvarale naslovnice crnogorskih medija. Ništa bolja situacija nije bila ni u ostalim crnogorskim gradovima – Baru, Kotoru, Budvi...
Smjene samo prvi korak, neophodan širi front
Portal AnalitikaIzvor

Smjene

Smjene u policiji bile su prvi odgovor na nemile scene sa ulica crnogorskih gradova. Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić pojasnio je u izjavi za Pobjedu da je cilj kadrovskih promjena da se novom energijom doprinese efikasnijem rje- šavanju ove problematike. On je kazao da ove odluke nijesu konačne i da će, bude li potrebe, biti nastavljeno sa kadrovskim promjenama.

 - Dinamiku ostvarivanja rezultata po linijama rada pratiće i kadrovske promjene koje će biti planirane i kontinuirane. Iako je u prethodnom periodu bilo događaja koji su narušili javni red i mir i opravdano izazvali osjećaj uznemirenosti i nesigurnosti građana, bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je stabilna – smatra Nuhodžić. On dodaje da ovi događaji ipak govore da će borba protiv organizovanog kriminala biti izazov za nadležne službe i u narednom periodu, što podrazumijeva njihov efikasniji rad.

- Organizovani kriminal nije problem sa kojim se suočava samo naša država jer organizovane kriminalne grupe djeluju na regionalnom i širem nivou, a njihovi međusobni obračuni se dešavaju i kod nas i u zemljama okruženja, kao i u drugim evropskim državama – naveo je Nuhodžić.

Ističe da borbu protiv organizovanog kriminala ne može dobiti jedna institucija i da je za njen uspjeh neophodna koordinacija svih nadležnih institucija u dr- žavi, kao i brza i kvalitetna regionalna saradnja.

Kontrole

Sa tim je saglasan i direktor Uprave policije Slavko Stojanović, koji vjeruje da će kadrovske promjene doprinijeti rasvjetljavanju krivičnih djela, kao i prevenciji kriminaliteta. Stojanović je ocijenio da su kadrovske promjene samo jedan vidljiviji dio planiranih aktivnosti.

- Prevencija kriminaliteta se preduzima i na terenu, kontrolama tzv. bezbjednosno interesantnih lica, radi pronalaska i oduzimanja oružja i drugih nedozvoljenih stvari i predmeta koji mogu biti ili su eventualno već zloupotrijebljeni u izvršenju teških krivičnih djela. Svi pronađeni nedozvoljeni predmeti i stvari će biti vještačeni u Forenzičkom centru, između ostalog i radi upoređivanja sa već prikupljenim materijalom – naveo je Stojanović.

On je dodao da će Uprava policije u narednom periodu, uz dodatno angažovanje policijskih službenika po potrebi, preduzeti sve potrebne zakonom propisane mjere i radnje u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima, kako bi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala bili mjerljiviji i efikasniji. Kako ističe, u policiji su svjesni kompleksnosti kriminalnih regionalnih i međunarodnih veza i zato ističe da dugoročan odgovor na taj bezbjednosni izazov takođe mora biti zajednički i sistemski.

- To podrazumijeva aktivnosti nadležnih službi, prvenstveno policije i tužilaštva država koje se suočavaju sa ovim problemom. Akcije moraju biti koordinirane i adekvatne, uz intenzivne kontakte i razmjenu informacija putem međunarodne saradnje i međunarodne pravne pomoći u krivičnim stvarima. Uprava policije MUPa ovom procesu daje i davaće doprinos aktivnostima koje su u našoj nadležnosti – kazao je Stojanović.

Smjene bile na mjestu

Da je selekcija kadrova u ovom važnom državnom organu od krucijalne važnosti smatraju i stručnjaci za bezbjednost Darko Trifunović i kriminolog Velimir Rakočević. Trifunović tvrdi da se pokazalo da u Crnoj Gori postoji visok nivo profesionalizma, od policije do službi državne bezbjednosti. Prema njegovim riječima, smjene u policiji su apsolutno opravdane. - Crna Gora je turistička destinacija i jednom nogom je već ušla u NATO, pa su ubistva usred dana neprihvatljiva za tako malu zemlju, gdje svako svakoga poznaje – kazao je Trifunović. On je ocijenio da na smjene ne treba gledati negativno, jer one donose niz novih mjera.

- Građani vide samo smjene, ali ne i to da se radi o vrlo složenom paketu, koji treba da doprinese da se svi osjete bezbjedno – kazao je Trifunović.

Rakočević je mišljenja da su nedavne kadrovske promjene izvršene na osnovu jasnih kriterijuma. - Imajući u vidu nesporno znanje i sposobnost predloženih kadrova, očekujem da će bitno doprinijeti poboljšanju uspješ- nosti i efikasnosti policije na otkrivanju, rasvjetljavanju i sprečavanju krivičnih djela – kazao je Rakočević.

On je podsjetio da sukobi kriminalnih grupa predstavljaju jedan od najvećih izazova u policijskoj djelatnosti i da je rat kriminalnih grupa moguće spriječiti angažovanjem svih raspoloživih resursa, a prije svega pravilnom organizacijom kriminalističko-operativne djelatnosti.

- To podrazumijeva visoko stru- čan pristup koji omogućava adekvatno djelovanje na suzbijanju i prevenciji kriminaliteta. Mislim da je potrebno kritički procijeniti uspješnost sadašnjeg organizacionog modela – smatra Rakočević.

Devedesete

Pored svih preventivnih i represivnih mjera, zvanično je saop- šteno da je bezbjednosna situacija odlična i stabilna. „Subjektivni osjećaj“ građana, koji se oglašavaju na društvenim mrežama i portalima, je da bezbjednosna situacija nikad nije bila gora. Mnogi, ne slučajno, današnjicu porede sa devedesetim godinama. - Prema načinu izvršenja krivičnih djela postoji nevjerovatna sličnost sa zločinima iz devedesetih godina prošlog vijeka – kaže Rakočević.

On podsjeća da i danas imamo dizanje vozila u vazduh rivalskih kriminalnih grupa plastič- nim eksplozivom aktiviranim daljinskih upravljačem.

- Nedostaje samo ispaljivanje rafala u vozila suparničkih grupa dok su u pokretu. Današnji kriminalci ne prezaju da vrše krivična djela na prometnim mjestima, što govori da su još drskiji i bezobzirniji u odnosu na njihove starije kolege – prisjeća se Rakočević.

Sigurne ulice izgleda da nema, jer, i pored sve pažnje, nikad se ne zna da li je pored nas neko bezbjednosno lice koje prati surovi likvidator, kojem jedan život manje ne znači ništa.

- Ukoliko se radi o građanima koji se ponašaju u skladu sa pravnim i moralnim normama smatram da njima generalno ne prijeti opasnost izuzev ako ne dođe do slučajnog stradanja. Zbog toga je važno da vode ra- čuna o vlastitoj bezbjednosti u smislu pojačane pažnje prilikom parkiranja i ulaska u vozilo, izbjegavanja ulaska u objekte koji imaju kriminogene elemente, izbjegavanja druženja sa licima iz kriminalne sredine – upozorava on.

Što se tiče pripadnika kriminalnih grupa, onda je situacija u bezbjednosnom smislu mnogo ozbiljnija.

 - Obično prežive samo oni nosioci kriminalnih aktivnosti koji imaju mogućnost permanentnog obezbjeđenja prvog stepena u odnosu na sve potencijalne mete – objašnjava Rakočević.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika