Politika

Tanok: Beograd da izruči Ristića i Bogićevića

Evropski poslanik Čarls Tanok podnio je amandman na rezoluciju Evropskog parlamenta o Srbiji kojim se ta zemlja ohrabruje da nastavi saradnju sa crnogorskim vlastima u istrazi o pokušajima terorističkih napada na izborni dan i da dvojicu osumnjičenih srpskih državljana - Nemanju Ristića i Predraga Bogićevića - izruči Crnoj Gori.
Tanok: Beograd da izruči Ristića i Bogićevića
Portal AnalitikaIzvor

Prijedlog rezolucije o Srbiji sačinio je izvjestilac za tu zemlju Dejvid Mekalister, a njegove kolege iz Odbora za vanjske poslove EP podnijeli su čak 325 amandmana na taj dokument.

U jednom amandmanu pomenuta je i Crna Gora, a tiče se istrage o neuspjelom pokušaju terorističkog napada na izborni dan.

- Evropski parlament pozdravlja podršku srpskih vlasti Crnoj Gori u istrazi vezanoj za neuspjeli pokušaj napada, koji je planiran na izborni dan u Crnoj Gori. Primjećujemo da su srpske vlastiuhapsile dvojicu osumnjičenih nakon što je Crna Gora raspisala potjernicu za njima. EP ohrabruje vlasti u Srbiji da nastave da sarađuju sa Crnom Gorom i obezbijede da seosumnjičeni izruče Crnoj Gori u skladu sa bilateralnim sporazumom dvije države o ekstradiciji - navodi se u amandmanu koji je predložio Čarls Tanok, koji je inače izvjestilac EP za Crnu Goru.

Podsjetimo, srpski državljani Nemanja Ristić i Predrag Bogićević terete se da su učestvovali u pripremi terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine. Bogićević je u ekstradicionom pritvoru u Kragujevcu, dok je Ristić nakon saslušanja pušten na slobodu, ali uz obavezu javljanja istražnim organima u Beogradu.

Naredbom za sprovođenje istrage, obuhvaćena je 21 osoba zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju. Prema aktu Tužilaštva, na čelu kriminalne grupe bila su dvojica ruskih državljana Vladimir Popov i Eduard Širokov i za njima je raspisana Interpolova potjernica. Većina okrivljenih potpisala je sporazum o priznanju krivice.

Vanjskopolitički odbor EP trebalo bi 27. februara da glasa o Mekalisterovom izvještaju, koji će biti izglasan u formi Rezolucije o Srbiji na plenarnom zasijedanju u martu.

Izvor: Pobjeda

Foto: europeanwesternbalkans.com

Portal Analitika