Društvo

VLADA: Šobiću, Goranoviću i Kastratoviću status istaknutog kulturnog stvaraoca

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva kulture, donijela rješenja o dodjeli statusa istaknuti kulturni stvaralac Gojku Kastratoviću, filmskom i televizijskom reditelju iz Podgorice, Miladinu Šobiću, muzičaru iz Nikšića i Pavlu Goranoviću, književniku iz Nikšića, saopšteno je Portalu Analitika iz Vlade.
VLADA: Šobiću, Goranoviću i Kastratoviću status istaknutog kulturnog stvaraoca
Portal AnalitikaIzvor

Stručna komisija (Željko Reljić, predstavnik Univerziteta Crne Gore, Pavle Pejović, predstavnik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, Rajko Todorović Todor, predstavnik Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Aleksandar Čilikov, predstavnik Matice crnogorske, Željko Kalezić, predstavnik Sindikata kulture Crne Gore, Aleksandra Nikčević Batrićević, predstavnik književnih udruženja i Radovan Papović, predstavnik državnih javnih ustanova) je na sjednici u decembru 2016. godine, razmotrila inicijative podnijete tokom prethodne godine i utvrdila listu predloga za dodjelu statusa istaknuti kulturni stvaralac. Na osnovu podnijete dokumentacije utvrđeno je da su navedeni umjetnici ispunili propisane kriterijume, te da su nesporno doprinijeli razvoju kulturnih vrijednosti Crne Gore i njenoj međunarodnoj afirmaciji.

Status istaknuti kulturni stvaralac dodjeljuje se od 2010. godine, umjetniku ili stručnjaku u kulturi čija su djela i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore, dok su postupak, kriterijumi i način dodjele propisani Uredbom o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac.

Dodjelom ovog statusa, istaknuti kulturni stvaralac stiče pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od dana dodjele statusa, koja se utvrđuje u zavisnosti od državne nagrade koju je umjetnik posjeduje i prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi isplati naknade.

Biografije novih istaknutih kulturnih stvaralaca:

Gojko Kastratović, filmski i TV reditelj iz Podgorice, rođen 22.6.1938.godine u Beranama. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Bio je pomoćnik direktora Televizije Titograd (1977 – 1987), a potom pomoćnik direktora Avala film u Beogradu (1987 – 1999). Bio je prvi direktor Crnogorske kinoteke (2000 – 2007). Između ostalih filmskih organizacija, bio je predsjednik Udruženja filmskih radnika Crne Gore. Član je UO Fondacije „Sveti Petar Cetinjski“, Crnogorskog PEN Centra i Matice crnogorske.

Tokom kontinuiranog stvaralaštva dužeg od dvadeset godina režirao je brojna filmska i televizijska djela: dokumentarne filmove o crnogorskom kulturnom i duhovnom nasljeđu, biografske filmove o znameninitim ličnostima iz crnogorske istorije, dokumentarne drame, serije i reportaže o značajnim istorijskim tokovima i događajima na tlu Crne Gore, ali i o njenim prirodnim ljepotama i resursima.. Autor je 3 knjige: Istorija crnogorskog filma,Crnogorska kinematografija i filmovi o Crnoj Gori i Filmografije crnogorske kinematografije i filmova o Crnoj Gori.        

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za 2014.godinu i još četiri relevantne stručne nagrade u Crnoj Gori i regionu (Specijalna diploma najboljem reditelju – debitantu, za režiju filma Evanđelje zla, 21. Festival Jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, Beograd, 1974; Nagrada 21.jul, Opština Berane, 2010; Nagrada za životno djelo, Radio-televizija Crne Gore, 2014; Nagrada Ratko Đurović, Crnogorska kinoteka, 2016).

U mišljenju Udruženja filmskih i TV stvaralaca Crne Gore, između ostalog, se ističe da je se Kastratović sveukupnim radom na filmu i televiziji dao izuzetan doprinos našoj kulturi, a naročito filmu i televiziji.

Miladin Šobić, muzičar iz Nikšića, rođen je 7.1.1956. godine. Svaralaštvo je ostvarivao u kontinuitetu dužem od dvadeset godina, počev od prve autorske pjesme To sam ja, 1975.godine. Njegov bogat i jedinstven stvaralački opus i poslije četiri decenije još uvjek nesmanjenom snagom poetskog i muzičkog izraza nadahnjuje sve generacije. Miladin Šobić, autor izražajnog senzibiliteta, i dalje je aktuelan kod publike koja zna da prati autentičan zvuk nikšićkog pop – roka. Obrade originalnih melodija Miladina Šobića, često su zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra. Za svoje muzičko stvaralaštvo nagrađivan je u regionu u okviru festivala i manifestacija, a njegovo djelo vrednovano i najvećim državnim priznanjem Crne Gore - Trinaestojulskom nagradom

Dobitnik je Trinaestojulske nagrade iz 2016. godine i još četiri relevantne nagrade u Crnoj Gori i regionu (II nagrada, Festival Omladina, Subotica, 1976; Prva nagrada, Veče šansona, Festival Opatija, 1978; Nagrada Platinasta ploča, za prodati tiraž albuma u bivšoj SFR Jugoslaviji; Nagrada oslobođenja Nikšića, 2013.godine). U preporuci Muzičke asocijacije Crne Gore, između ostalog se ističe da je rad Miladina Šobića od izuzetnog značaja za crnogorsku muzičku scenu i ukupnu kulturnu baštinu.

Pavle Goranović, književnik iz Nikšića, rođen 5.4.1973. u Nikšiću. Diplomirao je Filozofskom fakultetu u Nikšiću, odsjek za filozofiju. Piše poeziju, prozu, esejistiku i književnu kritiku. Objavio je više djela tokom kontinuiranog stvaralaštva dužeg od dvadeset godina, počev od Ornamentike noći, Cetinje (1994), do Grada punog mjeseca, Podgorica – Cetinje (2014). Objavljivao je posebna izdanja i priređivao i pripremao izbore savremene crnogorske književnosti na stranim jezicima. Zastupljen je u brojnim antologijam, a književni radovi su mu prevođeni na više od deset jezika.

            Dobitnik je nagrade Miroslavljevo jevanđelje za 2014.godinu. i još četiri relevantne stručne i društvene nagrade (Nagrada festivala Jugoslovenske poezije mladih, Vrbas 1996Nagrada Risto Ratković, Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje 2009;Nagrada Dignitas, za najbolju knjigu, NVO Dignitas, Cetinje 2009; Nagrada Vito Nikolić za 2010/11.godinu, Nikšić).U inicijativi koju je podnijeo Crnogorski PEN Centar, između ostalog se ističe uvjerenje da je djelo i ukupno stvaralaštvo Pavla Goranovića od izuzetnog značaja za crnogorsku kulturu.

 

Portal Analitika