Protokol

Lokalne zajednice su važan faktor u procesu integracija

Bezbjednosni aspekt evroatlanskih integracija, uloga i pomoć NATO-a u vanrednim situacijama, te potreba informisanja lokalnih privrednika o načinu sticanja i koristima koje mogu imati dobijanjem NATO koda za svoje proizvode i usluge, kao i nastavak saradnje i planovi za realizaciju narednih aktivnosti, bile su teme danas održanog sastanka predstavnika Zajednice opština i lokalnih samouprava sa Komunikacionim tima za članstvo u NATO.
Lokalne zajednice su važan faktor u procesu integracija
Portal AnalitikaIzvor

Sastanku su pored nacionalnog koordinatora Dragana Pejanovića, prisustvovali ministarka javne uprave Suzana Pribilović, predsjednik Upravnog odbora Zajednice opština, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, te predsjednici i predstavnici lokalnih samouprava. 

Dati su  konkretni predlozi  aktivnosti pojedinih lokalnih zajednica i Zajednice opština sa Komunikacionim timom i dogovorena participacija svih aktera i institucija, koje mogu i treba da doprinesu njihovoj kvaltetnijoj realizaciji.

,,Ono što je nesporno je da je Vlada prepoznala da se građanima Crne Gore pruži standard koji imaju razvijene zemlje članice NATO-a i EU kroz reforme javne uprave, koja se transforimiše u jednu transparentnu i ekonomičnu javnu upravu kako na lokalnim tako i na državnom nivou“, kazala je ministarka Pribilović i istakla da je sastanak pokazao veliku zainteresovanost za članstvo u NATO i pozitivnu energiju u tom smislu.

Na sastanku je izuzetno dobrom ocijenjena je dosadašnja saradnja, ali i zaključeno da ima prostora produbljivanja u finišu procesa pristupanja Crne Gore članstvu u NATO. Na konkretne predloge pojedinih lokalnih zajednica, dogovorena je participacija svih aktera i institucija, koje mogu i treba da doprinesu boljem i sveobuhvatnom informisanju građana o prepoznavanju i korišćenju benefita, te obaveza i mogućnosti  koje proističu iz članstva Crne Gore u NATO.

,,Vrlo je važno da u narednom periodu stvorimo pretpostavke za korištenje svih mogućnosti i benefita članstva Crne Gore u NATO-u. Tu prije svega mislim na privredna preduzeća koja se bave izvozom, da dostignu potrebne međunarodne standarde kako bi aplicirali i dobili NATO kod koji omogućava učešće na tenderima i plasman proizvoda na tržištima država članica NATO-a i za snabdijevanje NATO snaga.Bitno je i da imamo  projekte koji mogu biti podržani programom 'NATO nauka za mir i bezbjednost'. Takođe službe zaštite i spašavanja koje su pod ingerencijama lokalnih samouprava dobiće mogućnost da se osposobljavaju, usavršavaju i opremaju korišćenjem benefita članstva i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju. Vrlo je važna i brza i kvalitetna pomoć u slučaju vanrednih situacija poput poplava, zemljotresa, ekstremnih vremnsikh nepogoda, kao što je to bilo 2012. godine kada je u Crnoj Gori proglašeno vanredno stanje“, objasnio je Pejanović. Takođe je prepoznata uloga i značaj lokalnih samouprava i zaključeno da u fokusu aktivnosti bude građanin koji mora biti informisan o svakom aspektu budućeg članstva, te mogućnosti ostvarivanja standarda koji imaju građani zemalja članica NATO-a .

,,Smatram da su jedinice lokalne uprave bile jako aktivne u ovom procesu posebno kroz informisanost građana i komunikaciju. Mislim da su lokalne uprave imale snažan doprinos posebno u dijelu edukativnog i debatnog procesa sa građanima i mislim da je to bilo od vitalnog značaja u komunikaciji i širenju svijesti o benefitima evroatlanskih integracija“, zaključio je Bogdanović.

Portal Analitika