Društvo

Amfilohije: Nadam se da će se antisvetosavska Crna Gora vratiti sebi

U kripti Sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog u Podgorici sinoć je, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, održana Svetosavska akademija. Mitroplit Amfilohije je poručio da se nada da će "naša antisvetosavska, antisvetopetrovska Crna Gora vratiti samoj sebi".
Amfilohije: Nadam se da će se antisvetosavska Crna Gora vratiti sebi
Portal AnalitikaIzvor

„Nadamo se da će se ova naša antisvetosavska, antisvetopetrovska Crna Gora vratiti samoj sebi, svojoj mudrosti, znanju, prosvjeti i svom istinskom prosvećenju, koje je danas ugroženo, ne samo kod nas, nego u sveukupnoj, sve više antihrišćanskoj Evropi“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
On je poručio da bez prosvećenja nema obnove.
„Mnogo se radujem da, i pored antisvetosavskog duha koji je sijan ovdje u Crnoj Gori od 1945. godine, a i danas na jedan još podmukliji način, najljepše svetosavske akademije u našem narodu i Crkvi su u Crnoj Gori. Nadamo se da će, kao što je to bilo i za vrijeme Petrovića, kralja i gospodara Crne Gore Nikole Prvog Petrovića, i ova naša antisvetosavska, antisvetopetrovska Crna Gora vratiti samoj sebi, svojoj mudrosti, znanju, prosvjeti i svome istinskom prosvećenju, koje je danas ugroženo ne samo kod nas, nego u sveukupnoj, sve više postajućoj antihrišćanskoj Evropi“, kazao je mitropolit.
On je istakao i kako se nada da će se ministri prosvjete vratiti takvoj prosvjeti i prosvećenju.
„Daj Bože da se oni koje vrijeme, ovdje kod nas, izbacuje za ministre prosvjete i za druge funkcije, vrate toj i takvoj prosvjeti i takvom prosvećenju i da se vrate tom i takvom raspeću na krstu ljubavi prema vječnoj, Božjoj istini i za bližnje svoje. Tako će jedino Crna Gora moći da se obnovi, istinski, duhovno, iz korijena, iz temelja. Jer bez duhovne i moralne obnove nema ni ekonomske obnove, ni političke, društvene, nema ni obnove dostojanstva ovog naroda svetosavskog, svetopetrovskog“, poručio je mitropolit Amfilohije. (Mitropolija)

Portal Analitika