Kultura

Ljumović: „Božićni ustanak“ obogaćuje umjetnički arhiv velikih datuma i događaja

Ekipa igrane serije „Božićni ustanak“, reditelj i producent igrane Željko Sošić, scenaristkinja Jovana Bojović, producentkinja Svetlana Sošić, glavna producentkina RTCG Aleksandra Sekulić-Vojvodić, te glumci Srđan Grahovac, Miloš Pejović i Petar Vlahović, susreli su se danas na Cetinju sa ministrom kulture prof. mr Jankom Ljumovićem, uoči premijernog emitovanja prve epizode te igrane serije na Televiziji Crne Gore.
Ljumović: „Božićni ustanak“ obogaćuje umjetnički arhiv velikih datuma i događaja
Portal AnalitikaIzvor

- Jedan od činilaca koji gradi identitetsku svijest svakako je poimanje o značajnim događajima iz prošlosti. Svaka nacija svijeta gradila je svoje kolektivno sjećanje na događajima koji su u određenom istorijskom trenutku bili presudni za identitet zajednice. Uloga umjetnosti i moć medijske produkcije u tom kontekstu je od suštinskog značaja – istakao je ministar Ljumović.

On je dodao da je za crnogorsku kulturu izuzetno je važno što će tema Božićnog ustanka dobiti svoju umjetničku obradu u vidu televizijske igrane serije „koja se naslanja na recentnu nauku koja je o tome događaju stvorila značajnu istoriografsku produkciju“.

- Serija „Božićni ustanak“ otvara pitanje razvoja novih medijskih projekata koji u igranoj formi treba da se bave značajnim temama, čiji vremenski raspon možemo obuhvatiti periodom od Barske bitke 1042. godine, do 21. maja 2006. Čestitam producentima, autorskom timu, glumcima i svim saradnicima na projektu koji na ovaj način bogate crnogorski televizijski i umjetnički arhiv - arhiv kao riznicu velikih datuma i događaja koji u kulturno identitetskoj memoriji grade našu spoznaju o sebi – zaključio je on.

Sošić je zahvalio Ministarstvu kulture i svim direktoratima Ministarstva koji su od početka podržavali projekat „Božićni ustanak“.

- Ministarstvo kulture je pokrovitelj koji je uvijek na strani projekata i jedina adresa kojoj su se filmski i TV producenti mogli obratiti za pomoć i razumijevanje. Velika je želja i potreba da se sa takvim odnosom nastavi i da ovaj projekat pokrene ovu vrstu produkcije, a da se Ministarstvo, RTCG i ostale institucije postaraju da se kontinuitet produkcije održi - istakao je Sošić.

Serija je okupila veliki broj glumaca iz Crne Gore i regiona, i u njoj igaraju: Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Marko Nikolić, Boro Stjepanović, Mirko Vlahović, Mirza Halilović, Amar Bukvić, Srđan Grahovac, Mladen Nelević, Momčilo Pićuric, Miodrag Radonjić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Milivoje Obradović, Nebojša Kundačina, Danilo Čelebić, Slobodan Marunović, Željko Radunović, Dušan Kovačević, Zoran Vujović, Marija Đurić, Vanja Jovićević, Branka Stanić, Aleksandar Radulović, Dragan Račić, Olivera Vuković, Nikola Vasiljević, Sejfo Seferović, Davor Dragojević, Dejan Đonović, Vule Marković, Emir Ćatović, Petar Novaković, Maja Stojanović, Filip Djuretić, Vukan Pejović, Marko Todorović, Omar Bajramspahić, Pavle Popović, Đorđe Tatić i Stefan Marković, dok uloge dječaka Boža i Ivana tumače djeca Lazar Martinović i Petar Vlahović, kojima je ovo prvo iskustvo na snimanju.

Serija je snimana tokom predhodne dvije godine, a prikazivanje počinje od 29. januara na prvom programu RTCG i imaće devet epizoda. Serija je snimana na velikom broju lokacija na Cetinju i u njegovoj okolini, u Podgorici, Danilovgradu i Beogradu.

Pokrovitelj serije je Ministarstvo kulture Crne Gore, a koproducenti Radio Televizija Crne Gore i Studio „Dogma“. Producenti serije su Željko Sošić, Rade Vojvodić i Darko Šuković, reditelj i scenarista je Željko Sošić, scenaristkinja Jovana Bojović, umjetnički direktor projekta je Milorad Popović, menadžer produkcije je Svetlana Sošić, stručni konsultat za istorijska pitanja Novak Adžić, a autorsku ekipu još čine: scenograf Milenko Jeremić, direktori fotografije Ivan Kostić i Petar Popović i kostimografkinja Gordana Angelovski. Izvršni producenti serije su Svetlana Sošić i Ivan Đurović.

Portal Analitika