Društvo

EKSKLUZIVNO: Šobiću nacionalna penzija!

Autor legendarnih albuma ''Ožiljak'' i ''Umjesto gluposti'', Miladin Šobić, stekao je status istaknutog kulturnog stvaraoca, objavio je Portal Onogošt. Pored Šobića, Prema saznanjima Portala Analitika, za istaknutog kulturnog stvaroca Vlada je proglasila Gojka Kastratovića i Pavla Goranovića.
EKSKLUZIVNO: Šobiću nacionalna penzija!
Portal AnalitikaIzvor

Ta odluka će biti donešena na sjednici Vlade Crne Gore, ekskluzivno saznaje Portal Onogošt. Podsjećamo, Šobić je prošle godine dobio ''Trinaestojulsku nagradu''.

U propzicijama za dobijanje Trinaestojulske nagrade stoji da se dodjeljuje za životno djelo istaknutom naučnom radniku ili umjetniku, koji je svojim stvaralaštvom obilježio vrijeme u kojem je djelovao, čiji je stvaralaćki put zaokružen i čije djelo predstavlja trajno dobro Crne Gore.

Šobić je kandidovan nakon spontane inicijative koja je prerasla u akciju ''Od druga do druga'' tokom koje je je prikupljeno preko 10.000 potpisa podrške. Za kratko vrijeme, stigla je ogromna podrška i iz zemalja regiona, ali i širom svijeta.

Miladin Šobić, rođen je u Nikšića 7. 1.1956. godine. Stvaralaštvo je ostvarivao u kontinuitetu dužem od dvadeset godina, počev od prve autorske pjesme To sam ja, 1975.godine. Njegov bogat i jedinstven stvaralački opus i poslije četiri decenije još uvjek nesmanjenom snagom poetskog i muzičkog izraza nadahnjuje sve generacije.

Kao autor izražajnog senzibiliteta, i dalje je aktuelan kod publike koja zna da prati autentičan zvuk nikšićkog pop-roka.

Obrade originalnih melodija Miladina Šobića, često su zastupljene na repertoaru mlađih izvođača ovog muzičkog žanra. Za svoje muzičko stvaralaštvo nagrađivan je u regionu u okviru festivala i manifestacija, a njegovo djelo vrednovano i najvećim državnim priznanjem Crne Gore - Trinaestojulskom nagradom.

Šobić je samim tim postao nosilac prava na nacionalnu penziju u iznosu od 715 eura, koja se dodjeljuje na osnovu Uredbe o kriterijumima i načinu dodjeljivanja statusa istaknuti kulturni stvaralac, a koja je donesena 2009. godine.

Državna nagrada uslov za nacionalnu penziju

Kako piše u Uredbi, dobitniku ''Trinaestojulske nagrade’'' pripada naknada od jedne i po prosječne mjesečne zarade.

U Uredbi se navodi da se status istaknuti kulturni stvaralac može dodijeliti umjetniku i stručnjaku čije je djelo i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore. Uslovi za to su da je dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore.

Naknada istaknutom kulturnom stvaraocu je lično pravo i ne može se prenositi na drugo lice.

Šobić je nagrađen na predlog Ministarstva kulture Crne Gore.

Izvor i foto: Onogost.me

Portal Analitika