Kultura

Ivana Radovanović i Adin Rastoder predstavljaju Crnu Goru na 57. Venecijanskom bijenalu

Poznati mladi umjetnici Ivana Radovanović i Adin Rastoder predstavaljaće Crnu Goru na predstojećem 57. Bijenalu umjetnosti koji će od 13. maja do 26. novembra biti održan u Veneciji, a čiji je slogan „Viva arte viva“.
Ivana Radovanović i Adin Rastoder predstavljaju Crnu Goru na 57. Venecijanskom bijenalu
Portal AnalitikaIzvor

Oni će se publici najveće umjetničke manifestacije na svjetskom nivou predstaviti projektom „Čovjek Uomo Human“.

Odluku su danas ozvaničili kuratorka Paviljona, istoričarka umjetnosti Žana Filipović i komesar postavke, profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore mr Nenad Šoškić.

Kako je navela pomoćnica direktora Centra savremene umjetnosti Crne Gore Danice Bogojević, koja je zadužena za realizaciju projekta, ta institucija uputila je 29. decembra prošle godine javni poziv umjetnicima i autorskim timovima za dostavljanje prijedloga projekata za predstavljanje Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji. Poziv je bio otvoren do 20. januara u 16 sati, a na njega je pristiglo 13 aplikacija od 17 umjetnika. Specifičnost prijave za ovogodišnje bijenale bila je ta da se umjetnici nisu prijavljivali pod šifrom, već vlastitim imenom.

csucg1

Podsjećamo, prema izboru Ministarstva kulture, kuratorka Paviljona Crne Gore na 57. Bijenalu umjetnosti u Veneciji je istoričarka umjetnosti Žana Filipović, a komesar profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju i direktor Centra savremene umjetnosti Crne Gore mr Nenad Šoškić.

Ministarstvo kulture pokrovitelj je crnogorskog učešća, a Centar savremene umjetnosti Crne Gore organizator i izvršni producent.

K.J.

Foto: CSUCG

Portal Analitika