Kultura

PODGORIČARENJE: Sovjetski agenti u Džan ulici

Otpečaćeni dokumenti KGB otkrili su cijelu listu crnogorskih bendova i muzičara, koji su krajem osamdesetih morali biti cenzurisani u SSSR.
PODGORIČARENJE: Sovjetski agenti u Džan ulici
Portal AnalitikaIzvor

Otpečaćeni dokumenti KGB otkrili su cijelu listu crnogorskih bendova i muzičara, koji su krajem osamdesetih morali biti cenzurisani u SSSR! Internet je čudo, a vrlo je detaljna onlajn baza podataka koji su do prije dvije godine bili ,,strogo povjerljivi“. Na spisku pod fusnotom YUGOSLAVIA lako je prebrojati titogradske perjanice.

kadarizspotanenadaknezevicakneza

Evrovizijski hit

Već u koloni pored imena Daniela Popovića vidi se da je cenzor, potpisan kao A. L. Čeljustnikov, bio na velikim mukama. Tu je cijeli niz razloga da se zabrani crnogorska zvijezda koja je prijetila da pokori SSSR nakon evrovizijskog hita! Kult (sopstvene) ličnosti, ljetnji blud sa strankinjom Džuli i, interesantno, odbacivanje patriotizma 1989, Montenegra i ,,za me nigdje mjesta nema“. Čekajte da vidite šta je agent KGB uradio od Makadama...

Za neupućene: spisak zabranjenih rokenrol zvijezda iz arhiva KGB procurio je i bio globalna pošalica još prije dvije godine. Domaće kružoke po društvenim mrežama pohodio je ove zime i naravno da je beskrajno zabavan. Zamislite, bend Scorpions zabranjen zbog nasilja, kao i Blondie, a Tina Tarner, naravno, zbog seksualnosti. Odakle im, pobogu, Talking Heads sa ,,paranojom o sovjetskim napadima“?

omotalbumabatavujosevica

No, dobro - sa spiska se ponešto može i „naučiti“. Na primjer, Hulio Iglesijas je stavovima bio blizak Frankovom fašističkom režimu sedamdesetih. A sastav Pink Floyd je otvoreno kritikovao Leonida Brežnjeva lično i sovjetsku invaziju u Afganistanu u pjesmi „Get Your Filthy Hands Off My Desert“.

Zvuči apsurdno? Tek kad vidite Dejana Perišića na listi kritičara politike SSSR, sa stihom ,,tvoja je ljubav kao Rusija, ponekad prija a nekad ne prija“ iz kultne ,,Molitve“...

omotalbumadanielapopovica

Blokada Zabjela

Spisak titogradskih muzičara koji su bili interesantni KGB nije zaobišao bilo koga. Možda je Knez izbjegao da ga optuže za zoofiliju sa ,,Bubamarom“, ali je zbog kožnog mantila i rukavica u spotu ,,Da l' si ikada mene voljela“ zaglavio među pankerima. Erotizam Bata Vujoševića sa ,,Marinom“ je bez premca i pogovora. Novi obavještajci KGB zadržali su metode starih kolega, pa je spisak bendova sa homoerotičnim aluzijama proširen, uz opasku da je dvojac iz Antonija Sancheza zreo za sibirski gulag (đe im je i mjesto, složilo bi se pola Berlina).

Revnosni cenzor Čeljustnikov zakoračio je i van svijeta rokenrola, pa je Žutom Serhatliću uz erotizam nakačio i magijske rituale i šamanstvo u momentu kad ,,zatrepere žice tamburice“. Pod oznakom ,,hitno“ krajem šezdesetih predložio je da Džan ulicu danju i noću obilaze patrole zbog ašikovanja Milice i Ksenije Cicvarić. Sličan plan skovao je za Zabjelo, pod danonoćnom blokadom i racijama zbog lokal-nacionalističkog ispada i težnje za suverenitetom Boža Bulatovića...

zabranjenimuzicariusssr1985godine

Sklonost autocenzuri

Realno, neke žešće subverzivnosti nema među njegovim razlozima cenzure. Makadam je izuzetak – bio je sumnjiv element ne samo zbog meke pedofilije i zlatnog dječaka u pjesmi ,,Bilo bi super“, fetišizma u ,,Balerini“ i suicidalnih tenzija u ,,Ne bi ova noć tako boljela“. ,,Talas ljubavi“ sa Eleonorom Barudžijom sa Jugovizije 1984. podvučen je žutom, kao djelo koje ,,ima ozbiljan podtekst dok spaja noć i dan“. Kao i fankerski klasik ,,Ko prijatelj njene kuće“!

A. L. Čeljustnikov kao komentar na više puta dorađivanu listu ostavlja opasku da crnogorska lista nikad nije bila pretjerano duga. ,,U godinama pred penziju i nemam mnogo posla. Godine kvalitetnog rada su dale rezultata, pa je sve manje opasnih i provokativnih... A crnogorski autori su ionako uvijek bili skloni autocenzuri“.  

Lako ga je zamisliti dok luta obalama Morače, prati trag pivskih boca i logorskih vatri i traži rijetke dugokose gitariste i odbjegle gimnazijalce. U njegovim posljednjim redovima ima čak i neke sjete. Znate, kad nema onih pravih, do dna Morače ispod Vezirovog mosta subverzivnih muzičara, nema ni Čeljustnikova...

P. S. Priznajte da ste povjerovali da je sve ovo istina, makar za Kneza!

Stojan STAMENIĆ

Linkovi:

1. Daniel Popović – Džuli https://www.youtube.com/watch?v=R0xQH4ZDkuc

2. Bato Vujošević – Marina https://www.youtube.com/watch?v=DrQVFYKlyxg

3. Makadam – Bilo bi super https://www.youtube.com/watch?v=bQ5IQdK7m8g

FOTO: serbianforum.org / kupindo.com / youtube.com

Portal Analitika