Kultura

RECENZIJA „TABOO“ S01E03: Bestidni zet

Kralj mnogih opscenosti u trećoj epizodi postao je Torn Geri, kog jezivo dobro igra Džeferson Hol. Nije izgledao kao velika prijetnja, a pretvorio se u gmizavca visokog ranga
RECENZIJA „TABOO“ S01E03: Bestidni zet
Portal AnalitikaIzvor

Pisac Stiven Najt je u trećoj epizodi potpuno opravdao ime serijala „Taboo“. Ostavio je samo jednu dilemu – jesu li šokantnije izgovorene riječi ili kadrovi koji su se zavrtjeli na ekranu. Cijela epizoda bila je prljava i ljepljiva, od uvodnog kadra koji prikazuje raspadnutu, otvorenu utrobu mrtvaka iz kog izlaze morski rakovi, preko lascivnog opisa erekcije, do mini incesta u crkvi.

„Taboo“ je definitivno najčudnija čorba koju je servirao BBC. Čak i kad izaziva mrštenje i negodovanje, nemoguće je skrenuti pogled zbog magnetski privlačne glume Toma Hardija. Malo je glumaca koji sa takvom lakoćom mogu da nose lijepo ispolirani ego nepredvidljivog lika kakav je junak ovog serijala.

Brendi i zavoji

U finalu druge epizode, Džejms Dilejni ranjen je u mračnom sokaku Londona. Međutim, na početku treće pokazalo se da nijesmo imali razloga za strah. Malo brendija i zavoja i Dilejni je opet postao sasvim svoj. Ipak, morao je malo da ubrza sređivanje odnosa sa Istočnoindijskom kompanijom, Amerikancima i britanskom krunom.

Zaštitio se od Britanaca pišući testament da Amerikancima ostavlja ostrvo Notka poslije smrti. Međutim, ostao mu je problem SAD i udovice njegovog oca koja se uselila u porodičnu kuću. Izgledalo je da će se Dilejni buniti protiv Lorne Bou, ali odmah je procijenio da je mlada, prkosna žena slabost. U narednim epizodama biće zanimljiv njegov pokušaj da je zaštiti istovremeno čuvajući sebe od otimača Notke.

Ljubazno hvala

Ipak, heroj treće epizode nije bio namagnetisani Džejms Dilejni. Čak se može reći da je pomalo razočaralo saznanje da je dio njegovog mističnog plana sa Notkom vezan za novac i monopol nad trgovinom čajem. Kralj mnogih opscenosti postao je Torn Geri, Dilejnijev zet, kog jezivo dobro igra Džeferson Hol. Geri nije izgledao kao velika prijetnja, a ispostavilo se da je riječ o gmizavcu visokog ranga.

Koliko je opasan pokazao je dva puta. Prvobitno u posjeti Dilejniju, gdje na početku glumi finoću. Onda vadi kandže i ljubazno mu se „zahvaljuje“ na incestuoznom odnosu sa njegovom ženom. Kaže da pomisao na brata i sestru u krevetu čini da dobije erekciju. To je uvod za još gori solilokvij pred Dilejnijevom polusestrom / ljubavnicom.

- Izvinjavam se što nijesam u srodstvu sa tobom, ali mogla bi da dozvoliš da tvoja pi**a proguta rad poštenog čovjeka – kaže uplakanoj ženi, prebacujući joj zbog menstrualne krvi. Još nije ostala trudna...

Ostalo je još pet epizoda do kraja prve sezone. Sudeći po trećoj, osjećaćemo još mnogo straha za Džejmsa Dilejnija, mržnje prema Džefersonu Holu i bijesa zbog suza Une Čaplin.

M. I.

Preview četvrte epizode: https://www.youtube.com/watch?v=7oiXUtw6WMM

FOTO: someecards.com

Portal Analitika