Društvo

SSCG: Reaktivirati socijalni dijalog

Imajući u vidu činjenicu da je Socijalni savjet ,,zaglavljen", te da je zastoj u kolektivnom pregovaranju i tripartitizmu, predsjednici granskih sindikata SSCG insistiraju na ,,odmrzavanju" socijalnog dijaloga i nastavku tripartitizma, saopšteno je Portalu Analitika iz Saveza sindikata.
SSCG: Reaktivirati socijalni dijalog
Portal AnalitikaIzvor

-Ova odluka nastala je shodno dogovoru predstavnika Saveza sindikata Crne Gore sa sastanaka sa potpredsjednikom Vlade Milutinom Simovićem, da će se pregovori oko odredbi vezanih za naknadu po osnovu minulog rada, nastaviti u naredna dva mjeseca, tj. do kraja marta tekuće godine. Ovakav stav predsjednika granskih sindikata i SSCG biće prezentovan na sjednici Socijalnog savjeta koja će se održati u ponedjeljak- precizirano je u saopštenju.

Predsjednici granskih sindikata su jednoglasno zaključili da se stečena prava ne mogu ukidati, niti obim njihov umanjivati. To se posebno odnosi na doživotne naknade za majke sa troje i više djece.

Kako se dodaje, ukoliko bude nanesena pravna sigurnost za navedena lica, SSCG će se obratiti Ustavnom sudu sa inicijativom za ukidanje zakonitosti i ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o dječjoj i socijalnoj zaštiti.

 

Portal Analitika