Društvo

CGO: Zajednički graditi društvo tolerancije

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je sve građane i institucije u Crnoj Gori da zajednički grade društvo tolerancije i otvorenosti ka različitostima.
CGO: Zajednički graditi društvo tolerancije
Portal AnalitikaIzvor

Saradnica na programima u CGO-u Tamara Milaš je, povodom 27. januara - Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, pozvala i na učenje činjenica o zločinima i drugim užasnim izrazima fašističke ideologije koja je ostavila trajne ožiljke na čovječanstvo.

''Obrazovanje o činjenicama iz prošlosti uz njegovanje kulture sjećanja su ključni mehanizme za proces suočavanja sa prošlošću i uspostavljanje tranzicione pravde“, navela je Milaš u saopštenju.

Ona je poručila da, kao pojedinci i društvo imamo obavezu da se sjećamo holokausta i svih njegovih žrtava

Milaš je kazala da se prema pitanju holokausta treba odnositi sa posebnim senzibilitetom, bez relativiziranja tog strašnog zločina ili banaliziranja kroz različite prizme.

''To može imati kontraproduktivan uticaj, ne samo na pojedince koji imaju posebnu i traumatičnu povezanost sa posljedicama fašističkih zločina, već i na čitavo društvo u vremenu kada, inače, svjedočimo rastu opasnih populističkih ideologija i politika koje hrane netrpeljivost, isključivost i mržnju prema drugome i drugosti“, objasnio je Milaš.

Posebno je, smatra ona, važno stvoriti mogućnost djeci i mladima da, kroz formalni obrazovni sistem, uče o svim zločinma iz prošlosti, kako se sa tim činjenicama iz prošlosti ne bi moglo manipulisati, a čime bi se uticalo direktno na preveniranje zločina. 

''Bez toga sjećanja i poštovanja prema žrtvama ne možemo imati ni održivi mir i stabilnost društava zasnovanih na vrijednostima modernih demokratija“, ocijenila je Milaš.

CGO podsjeća da se 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust, jer je toga dana 1945. godine oslobođen koncentracioni logor „Auschwitz-Birkenau,“ najveći i najozloglašeniji logor nacističke Njemačke. 

Portal Analitika