Kultura

Ljumović: Djelo Popovića je narativ prožimanja kultura Crne Gore i Hrvatske (Foto)

Djelo Dimitrija Popovića spaja i naše dvije kulture. Ono je dio narativa koji svjedoči prožimanja kultura Crne Gore i Republike Hrvatske, a to je uvijek dodatni razlog zadovoljstva i još jedan poziv za jačanje kulturne saradnje, kazao je ministar kulture mr Janko Ljumović otvarajući sinoć retropsektivnu izložbu istaknutog umjetnika Dimitrija Popovića u Galeriji „Klovićevi dvori“ u Zagrebu.
Ljumović: Djelo Popovića je narativ prožimanja kultura Crne Gore i Hrvatske (Foto)
Portal AnalitikaIzvor

- U procesu stvaralaštva Dmitrija Popovića, Grad Zagreb i Prijestonica Cetinje imaju posebno mjesto, kroz uticaje, razvoj i afirmaciju osobene i snažne poetike likovnog izraza. Mjesto Dimitrija Popovića u hrvatskoj i crnogorskoj likovnoj sceni zasluženo je decenijama posvećenog umjetničkog rada, autentičnim autorskim pristupom, velikim brojem izložbi u Hrvatskoj, Crnoj Gori i inostranstvu, i konačno, značajnim umjetničkim opusom, koji i u večerašnjoj postavci iznova iznenađuje i fascinira. Ova izložba podsjeća nas na mnogo toga zajedničkog za naše zemlje, posebno u domenu kulture, koja nas, kao jedan od istiniskih prioriteta, na specifičan način povezuje i usmjerava na vrijednosti koje nas čine dijelom evropske porodice - rekao je ministar Ljumović.

2601dimitrije2

Ministarka kulture Republike Hrvatske dr Nina Obuljen-Koržinek, podsjetila je da je Popović, izlažući u Hrvatskoj i inostranstvu, te čestim boravcima u Italiji, Njemačkoj i SAD-u, stekao mnogobrojne vjerne međunarodne poklonike svoje umjetnosti.

- Izlagao je i s velikim Salvadorom Dalijem. I treba reći da je malo koji hrvatski umjetnik imao toliko brojnu publiku i veliki krug poštovalaca kao što je to pošlo za rukom Dimitriju Popoviću. Kroz ovdje izložena likovna djela, nastajala tokom posljednje četiri decenije, susrećemo se sa stalnim pokušajima definicije čovjekova postojanja i onoga nečeg univerzalnoga što nas određuje kao ljudska bića. I odista, iako je riječ o savremenom umjetniku, ono mitsko i arhetipsko dominira na umjetničkim radovima Dimitrija Popovića od samih početaka njegova bavljenja umjetnošću. Jer na njima prepoznajemo strahove, zabrinutost i sav onaj registar ljudskih emocija i reakcija koje su rezultat čovjekova postojanja kao društvenog bića - zaključila je Obuljen-Koržinek.

2601dimitrije3

Kako ističu iz Ministarstva kulture, nakon prve retrospektivne izložbe 1987. godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu i one 2002. u izložbenom prostoru „Ex Macello“ u Padovi, ovo je dosad najkompletnije predstavljanje skoro pola vijeka stvaralaštva Dimitrija Popovića.

Postavku čini oko 340 eksponata nastalih od 1966. do 2016. godine, kroz cikluse: Eros i tanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Corpus Mysticum, Omaggio a Dante, Saloma, Magdalena, Marilyn Monroe, Ole Dali, Ave Mantegna, Misterijum Luče mikrokozma, Alegorije o Arkadiji, Kafka, Harmonije i Frojdizmi.

2601dimitrije52601dimitrije4
Portal Analitika