Abiznis

Javni poziv za reprogram poreskog potraživanja 15. februara

Poreska uprava (PU) objavila je instrukcije za postupanje prilikom apliciranja za reprogram poreskog potraživanja, po javnom pozivu koji će Ministarstvo finansija objaviti 15. februara.
Javni poziv za reprogram poreskog potraživanja 15. februara
Portal AnalitikaIzvor

PU je pozvala poreske obveznike da do objavljivanja javnog poziva podnesu poreske prijave za potraživanja koja eventualno do sada nijesu bila prijavljena, imajući u vidu da zahtjevom za reprogram mogu biti obuhvaćena sva neplaćena potraživanja dospjela za plaćanje zaključno sa danom objavljivanja javnog poziva. Naknadno prijavljene obaveze smatraće se tekućim potraživanjima.

Javni poziv će, kako se navodi u instrukcijama objavljenim na sajtu PU, biti otvoren 45 dana.

Rok za postupanje po zahtjevima za reprogram je 60 dana.

Rok za izvršenje jednokratne uplate je 90 dana od donošenja rješenja, dok je rok za uplatu prve mjesečne rate 30 dana od isteka roka za izvršenje jednokratne uplate.

Potvrda o stanju duga sadržaće podatke o ukupnom poreskom dugu, osnovnom dugu po poreskim oblicima i o dugu po osnovu kamate na dan raspisivanja javnog poziva.

Forma zahtjeva dostupna je na internet stranici PU, a zahtjev može podnijeti poreski obveznik ili ovlašćena osoba u ime poreskog obveznika.

PU će donijeti rješenje o usvajanju ili odbijanju zahtjeva, u zavisnosti od ispunjenosti, odnosno neispunjenosti uslova propisanih Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja.

Nadležna područna jedinica PU dostaviće poreskom obvezniku donijeto rješenje putem dostavne službe poreskog organa.

Kako se navodi u instrukcijama, prva mjesečna rata dospijeva prvog dana prvog narednog mjeseca od isteka roka za izvršenje jednokratne uplate od deset odsto ukupnog duga.

U slučaju nepoštovanja rješenja o reprogramu, donijeće se rješenje o njegovom ukidanju i pristupiti naplati poreskih obaveza prinudnim putem.

“Obveznici kojima je donijeto rješenje o odlaganju naplate poreskih obaveza u skladu sa Uredbom o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja mogu reprogramirati poresko potraživanje u skladu sa Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, pod uslovоm da podnesu zahtjev Ministarstvu finansija za ukidanje prethodno donijetog rješenja”, navodi se u instrukcijama.

Zakon o reprogramu poreskog potraživanja stupio je na snagu 31. decembra.

Zakon je usvojen u cilju naplate poreskih potraživanja od obveznika koji zbog nelikvidnosti i poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da blagovremeno izmire poreske obaveze.

 

Mina business

Portal Analitika