Društvo

Regionalnom saradnjom i podrškom EU protiv bolesti koje ne poznaju granice

Države regiona podržale su danas inicijativu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore da se na izazove vezane za epidemije bolesti životinja, prevashodno aktuelnu bolest „plavi jezik“, te da se pronađe zajedničko rješenje za pravovremenu i efikasnu borbu i eliminisanje ekonomskih gubitaka.
Regionalnom saradnjom i podrškom EU protiv bolesti koje ne poznaju granice
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz ovog Ministarstva, na vanrednom regionalnom sastanku održanom u Podgorici upućen je apel Evropskoj uniji da pruži i finansijsku podršku zemljama regiona na tom planu, s obzirom na zajednički interes u borbi protiv bolesti koje ne poznaju granice.

Regionalni sastanak u Crnoj Gori organizovan je na inicijativu ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja i potpredsjednika Vlade Crne Gore mr Milutina Simovića, koji je istakao potrebu regionalne i globalne saradnje, na političkom i ekspertskom nivou.

- Očigledno je da se suočavamo sa bolestima čije suzbijanje zahtijeva velike napore i znatna finansijska sredstva. Potrebno je hitno da pronađemo zajedničko rješenje na regionalnom nivou. Crna Gora je, kao i ostale zemlje regiona, prethodne godine zbog bolesti kvrgave kože goveda, a zatim i „plavi jezik“, pretrpjela značajne ekonomske gubitke. Stočari su bili pogođeni, jer su ostali bez značajnog stočnog fonda i očekivane dobiti. To je nevolja koja traži naš odgovor. Crna Gora je uložila napore da umanji te gubitke i svima je izvršena nadoknada u novcu ili grlima - kazao je Simović i tom prilikom se zahvalio EK na pomoći u suzbijanju bolesti, posebno finansijskoj u dijelu nabavke vakcina. Istakao je kao važnu i tehničku i ekspertsku podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu - FAO, kao i Međunarodnoj organizaciji za zdravlje životinja - OIE.

2501poljoprivredaSimović je pozvao partnere iz EK i OIE da pruže podršku zemljama regiona, te predložio kolegama da zajedno kandiduju zahtjev za podršku prema EK za hitne situacije. Ministar Simović izrazio je očekivanje da se na ekspertskom nivou razmotri situacija i nađe najbolje zajedničko rješenje za suzbijanje bolesti plavi jezik.

Predstavnik Direktorata za zdravlje i potrošače EK Dimitrios Delaveris predstavio je stanje u zemljama članicama EU po pitanju pojave bolesti plavi jezik, kao i regulative koja je osnova za praćenje i suzbijanje bolesti na nacionalnim nivoima. Kako je kazao, riječ je o kompleksnoj bolesti koja zahtijeva konstatno praćenje, istraživanja i promjenu načina djelovanja, kao i da ne postoji jedinstven pristup po pitanju vakcinacije, ali da je regionalni pristup svakako najbolji okvir za to.

Predstavnik Vlade Srbije i predsjednik regionalne komisije Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE) za Evropu Budimir Plavšić pohvalio je inicijativu Crne Gore, podsjećajući da je upravo na temelju potrebe za zajedničkim odgovorom na pojave sve učestalijih zaraznih bolesti životinja i nastala ova međunarodna organizacija.

Inicijativu o zajedničkom regionalnom odgovoru potpisali su ministar poljoprivrede, ruralnog razvoja i voda Albanije Edmond Panariti, zatim visoki predstavnici ministarstava i uprava nadležnih za veterinu Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Kosova, Mađarske i Makedonije. 

Portal Analitika