Svijet

Neshvatljiva Trampova odluka: Ućutkao Agenciju za zaštitu okoline

Američki predsjednik Donald Tramp je zajedno sa svojom novom državnom administracijom odlučio oboriti stranicu Agencije za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency – EPA) posvećenu klimatskim promjenama.
Neshvatljiva Trampova odluka: Ućutkao Agenciju za zaštitu okoline
Portal AnalitikaIzvor

Iako vijest nije potvrđena iz Bijele kuće, dva radnika EPA-e informaciju su proslijedili novinskoj agenciji Rojters. Naime, to je jedini način protoka informacija iz spomenute agencije jer je Trampova administracija nedavno doslovno zabranila njenu komunikaciju sa javnošću.

To znači da je Vašington blokirao komunikaciju između EPA-e i javnosti zbog koje EPA i postoji, što je naišlo na žestoki talas kritika.

Dodatni udarac Agenciji za zaštitu okoline jeste obaranje spomenute stranice čijim se gašenjem bacaju godine rada i sakupljanja podataka o uticaju ljudskog djelovanja na lokalnu okolinu, ali i cijeli svijet.

Zaposleni u EPA-e su prije obaranja stranice odlučili krenuti u spašavanje podataka na privatne i alternativne platforme.

Tramp je poznat kao osoba koja nije upućena u aktuelne probleme globalnog zagrijavanja i koja otvoreno sumnja u činjenice koje ukazuju da čovjekovo djelovanje uzrokuje nepovoljne promjene u svjetskoj klimi.

Ućutkivanje EPA-e i gašenje njenih glavnih web stranica sa podacima u uticaju emisija štetnih gasova moglo bi imati značajan uticaj na živote građana SAD-a.

Portal Analitika