Svijet

Dvoje republikanskih senatora: Državama omogućiti da zadrže Obamaker

Dvoje američkih senatora predlažu zakon kojim bi se dozvolilo državama, kojima se dopada Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznatiji kao Obamaker, da ga zadrže, umjesto da prihvate zamjenu koju će pripremiti predsjednik Donald Tramp i republikanci, ma kakva ona bila.
Dvoje republikanskih senatora: Državama omogućiti da zadrže Obamaker
Portal AnalitikaIzvor

"Republikanci misle da, ukoliko vam se dopada vaše osiguranje, treba da ga zadržite. I mi to mislimo", rekao je Bil Kesidi iz Luzijane u ponedjeljak.

"Prema tome, Kalifornija i Njujork, vi volite Obamaker? Možete ga zadržati".

Kesidi kosponzoriše zakon sa Suzan Kolins iz Mejna, koja inistira na tome da Obamaker ne smije biti odbačen, dok se jasno ne napiše da je zamjena spremna.

Kolins je rekla u ponedjeljak da je Trampova izvršna naredba, koja ima cilj da "minimalizuje ekonomski teret" Obamakera - "vrlo konfuzna". Ona kaže da je komplikovano da se razumije koje je značenje toga i koje će posljedice to imati po plan zdravstvene zaštite.

Lider demokrata u Senatu Čarls Šumer odbacio je Kesidi-Kolins plan kao "praznu kulisu".

"Gotovo je nemoguće zadržati prednosti Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti bez očuvanja čitave stvari", rekao je Šumer.

Zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti glavno je dostugnuće bivšeg predsjednika Baraka Obame. On obezbjeđuje zaštitu svakog Amerikanca, kako se ne bi suočio sa finansijskom propasti u slučaju ozbiljne bolesti.

Tramp je tokom kampanje pozivao na njegovo povlačenje ili mijenjanje, nazivavši Obamaker "katastrofom". Rekao je da je suviše skup i da previše opterećuje mala preduzeća.

VOA

Portal Analitika