Svijet

EU produžava kontrolu u šengenskoj zoni tri mjeseca

Evropska unija (EU) trebalo bi da produži kontrolu na granicama u šengenskoj zoni još tri mjeseca, saopštila je danas Evropska komisija (EK).
EU produžava kontrolu u šengenskoj zoni tri mjeseca
Portal AnalitikaIzvor

Austrija, Njemačka, Danska, Švedska i Norveška, koja nije u EU, prve su uspostavile kontrolu 2015. godine, kada je rekordan broj izbjeglica iz Sirije, Srednjeg Istoka i Afrike ulazio u Evropu.

EK poziva lidere da podrže obuhvatne mjere za zaustavljanje priliva izbjeglica iz Libije koje pokušavaju da dođu do Evrope prelazeći Mediteransko more u opasnim uslovima.

Komisija je usvojila dokumente u kojima se navodi da lideri EU treba da pronađu načine kako bi se pomoglo Libijcima da upravljaju svojim granicama i zaštite migrante.

Mjere, koje su sada na snazi u EU, uvedenu su u novembru i traju do sredine februara, podsjećaju agencije.

"Značajan napredak napravljen je da se ukinu unutrašnje kontrole na granicama, potrebno je da to učvrstimo. Zbog toga dozvoljavamo članicama koje su zabrinute da nastave sa kontrolama granica u naredna tri mjeseca, rekao je potpredsjednik EK Frans Timmermans.

Iz Brisela je ranije rečeno da se planira povratak na raniju situaciju gdje neće biti kontrole na granicama kroz šengensko područje, koje obuhvata 22 zemlje EU, kao i Norvešku, Island, Švajcarsku i Lihtenštajn, do kraja 2017.

EK koja je izvršno tijelo EU dodaje da uslovi da se vrati šengenski način rada nijesu u potpunosti ispunjeni.

Komesar za migraciju Dimitris Avramopulos insistira da će se Šengen vratiti u funkciju, kao jedno od najvećih dostignuća EU.

"Ove kontrole ne mogu trajati dovijeka", kazao je Avramopulos.

Tanjug.rs

Portal Analitika