Politika

SNP: Zaustavimo dalje guranje Pljevalja u ambis

''Odbijanje vladajuće koalicije u Pljevljima da se u dnevni red sjednice Skupštine opštine uvrsti predlog Odborničkog kluba SNP-a o posebnoj naknadi za unapređenje i zaštitu životne sredine pokazalo je pravo lice onih koji trenutno imaju vlast, ali i da su preuzeli na sebe svu odgovornost za dalje propadanje i još veći ekološki sunovrat ove sredine'', navodi se u saopštenju Socijalističke narodne partije Crne Gore.
SNP: Zaustavimo dalje guranje Pljevalja u ambis
Portal AnalitikaIzvor

Kako govore, šredlog SNP-a bio je proizvod desetogodišnjeg neprestanog zalaganja na rješavanju problema sveukupne degradacije životne sredine u Pljevljima.

''Usvajanjem Zakona o životnoj sredini u avgustu 2016. godine stvoren je pravni osnov kojim je konačno omogućeno donošenje ovakvih odluka u lokalnim samoupravama, čime je ispunjena i evropska demokratska tekovina da zagađivač plaća pogubne efekte nemilosrdne eksploatacije sredine. Očekivali smo da će naš predlog dobiti političku i suštinsku podršku svih odborničkih klubova kako bi, napokon, bar u jednom dijelu bili zaštićeni temeljni interesi lokalne zajednice i svih  njenih građana. Ponudili smo i varijantu da Predlog odluke u dnevni red Skupštine bude uvršćen u formi nacrta, kako bi nakon sveobuhvatne javne rasprave i predloga i sugestija stručne i najšire javnosti bio usvojen'', navodi se u saopštenju.

Prema daljim navodima SNP-a, dešavanja na sjednici SO Pljevlja do kraja su demaskirala odnos vladajuće koalicije u Pljevljima prema osnovnim interesima lokalne zajednice. 

''Parlamentarna većina, koju čine odbornici DPS-a, Bošnjačke stranke i Socijaldemokrata, zajedno sa nelegitimnim predsjednikom opštine i predsjednikom Skupštine opštine, pokazala je svoje pravo političko lice i odnos prema Pljevljima, odnosno obavezama države i kompanija koje zagađuju životnu sredinu. Njihovo pravdanje pred građanima da ovaj predlog Odluke prije donošenja mora da ima saglasnost Vlade Crne Gore predstavlja ogoljenu obmanu i pokušaj bježanja od političke odgovornosti, jer Vlada, po zakonu, daje saglasnost samo na kriterije i metodologiju po kojima bi se obračun vršio, dok je pravo na donošenje ovakve odluka potpuno autonomna nadležnost lokalne samouprave'', ističe se u saopštenju.

Kako govore, rasprava o Predlogu odluke, iako ista nije stavljena na dnevni red Skupštine, pokazala je ozbiljnost i posvećenost SNP-a u pristupu rješavanja problema lokalne zajednice, ali je bila i jasan i nedvosmislen dokaz potpune političke zavisnosti vladajuće koalicije od njihovih političkih centrala i povezanih centara moći i, posebno, protežiranja i zaštite interesa  krupnog kapitala i kompanija koje su uništile životnu sredinu i zaustavile razvoj Pljevalja.

''Time su, definitivno, pale maske i postalo je jasno zbog čega i zbog koga se Pljevlja nalaze u katastrofalnom stanju, kao i ko je ovu sredinu doveo na rub provalije. Iako su činjenice o tome svima dobro poznate sada su se, i pred pokoljenjima koja dolaze, konačno legitimisali grobari Pljevalja i pljevaljskog kraja. Odgovornost leži isključivo na Demokratskoj partiji socijalista i njenim koalicionim partnerima, čiji predstavnici su, izjašnjavajući se i o ovom Predlogu, pokazali da nikada nijesu bili zastupnici interesa ovog grada i njegovih građana.  Pošto sumnjamo da im moralna odgovornost bilo šta znači, jer oni ovu sredinu vide jedino i isključivo kao mjesto sa kog će svoje ambicije lansirati do nivoa koji im omogućava lagodan i udoban život u nekim drugim mjestima i krajevima, smatramo da ih mogu kazniti jedino građani na slobodnim i demokratskim izborima, i tako zaustaviti dalje guranje Pljevalja u ambis'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika