Društvo

Nova škola do aprila, dom za stare u oktobru

Lokalna uprava nastavlja investicione aktivnosti koje je započela prethodnih godina. Ove, u fokusu će nam biti nekoliko projekata čija realizacija će doprinijeti kvalitetnijem životu naših građana – kaže predsjednik opštine Mirko Đačić.
Nova škola do aprila, dom za stare u oktobru
Portal AnalitikaIzvor

Prvi projekat je izgradnja osnovne škole u Gukama.

- Objekat će biti zavšen do početka aprila. Uz ranije izgrađeni blok učionica, biće završena fiskulturna sala, koja je urađena po visokim standardima, i dodatne, pomoćne prostorije. Time ćemo biti u poziciji da u punom obimu počne funkcionisati četvrta osnovna škola. Podsjećam, tri decenije unazad u Pljevljima su radile tri osnovne škole, a sama mjesna zajednica Guke je relativno novo naselje, izgrađeno u posljednjih dvadesetak godina, kad je gradnja bila intenzivna. Sada imamo novi objekat, a investicija je bila ,,teška“ oko 800.000 eura – kazao je Đačić.

Dom kulture

Planirano je da ove godine bude završen i objekat doma kulture.

- To je jedan od najznačajnijih i najvećih objekata u Pljevljima kada je u pitanju društveni standard. Pokušaćemo da ga završimo do 21. maja, eventualno do 13. jula. Kroz zajedničko investiranje grade ga država, Direkcija javnih radova i opština Pljevlja. Ugovor vrijedan nepun 1,1 milion eura realizuje bjelopoljska firma ,,Unipred“. Objekat će omogućiti kvalitetno funkcionisanje svih institucija kulture u Pljevljima. Prvenstveno mislim na muzej, biblioteku i galeriju, ali i na ostalo – kazao je Đačić.

Dom starih

Do oktobra biće završen doma za stare. Đačić kaže kako je taj projekat veoma značajan kad je u pitanju socijalna zaštita i kvalitet života građana.

- Moguće je da ga završimo i prije oktobra. Investicija je vrijedna 2,7 miliona eura. Opština je kroz obezbjeđenje parcele i oslobađanje naknade za komunalno opremanje i neposredno ulaganje u izgradnju objekta uložila više od pola miliona eura. Dinamika radova je odlična. Grad će dobiti jedan novi objekat društvenog standarda, za boravak naših sugrađana koji sad koriste usluge Doma starih u Bijelom Polju. Dakle, od jeseni u Pljevljima će funkcionisati jedan veoma kvalitetan objekat izgrađen po najvišim standardima koji će pružati tu vrstu usluge i koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta kad su u pitanju socijalni život i uopšte, kvalitet života naših najstarijih sugrađana – kaže Đačić.

Otpadne vode

Prvi čovjek opštine ističe da im je, kada je riječ o infrastrukturi, ove godine u fokusu postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

- Vrijednost ugovora je šest miliona eura, od čega je 2,5 miliona eura grant, a 3,5 miliona eura je kredit ranije zaključen i čiju je obavezu vraćanja prihvatila opština. Riječ je o složenom i kompleksnom poslu, izvođač radova je španska kompanija ,,Akvalia“ i stvoreni su svi uslovi da se objekat završi u ovoj godini. On će biti dio integralnog projekta glavnog gradskog kolektora, ovog postrojenja i manjih kolektora, odnosno sekundarne mreže koju smo gradili u naselju Radosavac i koju, shodno planovima lokalnog budžeta, planiramo da gradimo i u naselju Ševari. Inače, kompletna gradska kanalizaciona mreža i kompletne otpadne vode koje produkuje grad biće tretirane u tom postrojenju – kazao je Đačić. (Pobjeda)

Portal Analitika