Svijet

Žena s bebom raznijela pijacu

Žena bombaš samoubica je na sjeveroistoku Nigerije, koji je pod udarom Boko Harama, sa bebom na leđima ušla neopaženo na posjećenu pijacu i aktivirala eksploziv.
Žena s bebom raznijela pijacu
Portal AnalitikaIzvor

Žena s bebom i dvije djevojčice, sve noseći eksploziv, napale su prepunu pijacu u gradu Madagaliju prije 11 dana, ubivši šestoro ljudi i ranivši 17, naveo je zvaničnik Madagalija Alhaji Jusufu Mohamed.

Portparol nigerijskih kopnenih snaga Rabe Abubakar nije mogao da potvrdi da je beba iskorišćena u napadu i rekao je da se žena možda samo "maskirala" tako da izgleda kao da nosi dijete. 

UN-ova agencija za djecu (UNICEF) rekla je da je to prvi slučaj na sjeveroistoku Nigerije u koji je upleteno dijete o kojem je izvještavano. 

"Veoma smo zabrinuti zbog korišćenja bebe na tako bezosjećajan način", rekla je portparolka UNICEF-a, prenosi Hina.. 

Samoubilački bombaški napadi u ime džihadističke grupe Boko Haram učestali su u sjeveroistočnoj Nigeriji, središtu sedmogodišnjih nastojanja tih militanata da stvore "islamsku državu". 

Islamistička grupa koristi prognanu djecu ili djevojčice koje otima i prisiljava ih da postanu bombaši, a neka od te djece nisu ni svjesna da nose eksploziv, kažu humanitarne organizacije. 

Korišćenje djece kao bombaša samoubica od strane Boko Harama porasla je skoro petostruko od 2014., s 19 bombaških napada djece, većinom djevojčica, koje je u prošloj godini zabilježio UNICEF. 

Prije napada u Madagaliju, najmlađe dijete korišćeno u takvom napadu bila je devetogodišnja djevojčica, rekla je UN-ova agencija.

Portal Analitika