Politika

Knežević: Ukinućemo sankcije Rusiji

Viševjekovne bolje pripremiti. prijateljske veze Crne Gore i Rusije treba produbljivati u obostranom interesu, razvijajući ekonomsku, kulturnu, duhovnu i političku saradnju na najboljim osnovama - ocijenjeno je tokom prvog dana radne posjete delegacije opštine Plav i Demokratskog fronta Čečeniji.
Knežević: Ukinućemo sankcije Rusiji
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Demokratske narodne partije, delegaciju čine predsjednik opštine Plav Orhan Šahmanović, sekretar Mirza Medunjanin i poslanik DF-a Milun Zogović, a u ponedjelak ih je primio ministar inostranih poslova Džambulat Vahidovič Umarov.

 - Nakon srdačnog dočeka na aerodromu u Groznom, razgovori su nastavljeni u Ministarstvu unutrašnjih poslova - kaže se u saopštenju. Crnogorska delegacija je, kako se navodi, posebno istakla značaj te posjete, koja u narednom periodu treba da rezultira plodonosnom saradnjom na svim nivoima.

- Još jednom je potvrđeno da viševjekovne prijateljske veze Crne Gore i Rusije treba produbljivati u obostranom interesu, razvijajući ekonomsku, kulturnu, duhovnu i političku saradnju na najboljim osnovama - navodi se u saopštenju. Dodaje se da su sastanku prisustvovali i lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević. Čečenska agencija chechnyatoday.com navodi više detalja sa sastanka u Ministarstvu inostranih poslova.  Kako piše u izvještaju na tom sajtu, čečenski ministar Umarov je delegaciji kazao kako je važno da razumiju geopolitičku situaciju u svijetu.

 - Savremeni svijet se suočava sa ozbiljnim problemima i u većini slučajeva te probleme podstiče rukovodstvo SAD-a. Neophodno je, takođe, primijetiti da za plodotvorniju saradnju Čečenije i Crne Gore vlasti na Balkanu treba da makar djelimično ukinu sankcije protiv Ruske Federacije - rekao je Umarov. Knežević je, kako navodi agencija, rekao da je Crna Gora spremna da ukine sankcije Rusiji, ali da će za to trebati vremena.

 - Zaključivanje prijateljskih i savezničkih odnosa sa Ruskom Federacijom je jedan od ključnih zadataka za Vladu naše zemlje. Istorija Čečenske Republike i Crne Gore je u nekoj mjeri slična. Cijenimo i poštujemo mentalitet Čečena i znamo koliko je za vas važan islam i vidimo vaš napredak u borbi sa međunarodnim terorizmom. Htio bih da naglasim da Vlada Crne Gore u skorijoj budućnosti planira da ukine sankcije Rusiji, ali će za to trebati nekoliko mjeseci. Smatramo da je uspješna saradnja o ovom pitanju od ključnog značaja - prenosi Kneževićeve riječi čečenska agencija.

DF žestoko napao ambasadorku SAD

Demokratski front juče je saopštio da će ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Margaret En Uehara ostati upamćena kao najtamnija mrlja među stranim diplomatama koje su ikad boravile na službi u Crnoj Gori.

-Vjerovatno se u Evropi ne pamti slučaj da je neko sa pozicije ambasadora tako drsko, beskrupulozno i transparentno podržavao jednu kriminalnu, totalitarnu vlast, kao što je to radila Uehara. Upravo je Uehara ta koja je podržavala i direktno učestvovala u rušenju i gušenju protesta DF-a, a odigrala je i ključnu ulogu pritiskom na ostatak opozicije da uđe u pregovore sa diktatorom, iz čega će se kasnije formirati politički monstrum zvani ,,vlada izbornog povjerenja’’, kao slamka spasa za Đukanovića - navodi se u saopštenju DF-a. (Pobjeda)

Portal Analitika