Politika

Prave deklaraciju o „pomirenju Srba i Bošnjaka“

Demokratski front i krugovi bliski Bošnjačkoj demokratskoj zajednici Hazbije Kalača pripremaju dokument o ,,pomirenju Srba i Bošnjaka“. Zeleno svijetlo za taj dokument je, prema pouzdanim saznanjima Pobjede, dao i Muamer Zukorlić, bivši muftija sandžački a sadašnji poslanik u Skupštini Srbije.
Prave deklaraciju o „pomirenju Srba i Bošnjaka“
Portal AnalitikaIzvor

Informaciju da je priprema dokumenta u završnoj fazi objelodanio je lider Nove Andrija Mandić u izjavi za televiziju IN4S.

Sva prava svima

 - Obaviješten sam da je na sjeveru Crne Gore upravo došlo do jedne slične stvari, gdje su srpski i bošnjački intelektualci, polazeći od maksime - sva prava svima - sastavili jednu deklaraciju kojom žele da pozovu srpske i bošnjačke političare da rade zajedno. Kao što smo uradili mi u okviru DF-a, mi Srbi i naša braća Crnogorci, pronašavši zajednički jezik. Radujem se tome - izjavio je Mandić.

Lider Nove ističe da će to omogućiti da na sjeveru, gdje žive i Srbi i Bošnjaci, ponovo budu uspostavljeni harmonični odnosi, te da će to istovremeno izbiti iz ruku kartu dioba na kojoj počiva vladavina DPS-a. Zajednička deklaracija o ,,pomirenju Srba i Bošnjaka“ poklapa se sa posjetom Mandića, Milana Kneževića i Orhana Šahmanovića Čečenskoj Republici i razgovorima sa Ramzanom Kadirovom, uticajnim čovjekom u islamskom svijetu, bliskim saradnikom Vladimira Putina. Posjeta ima za cilj i vršenje pritiska na Bošnjake intelektualce i reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića koga je Kadirov nekoliko puta bezuspješno pozivao da posjeti Čečeniju. Prema saznanjima Pobjede, deklaracija ,,Srba i Bošnjaka“ bi bila napravljena po uzoru na Deklaraciju o pomirenju Srba i Crnogoraca u čijoj izradi su, osim Mandića, aktivno učestvovali i vlasnici Vijesti Miodrag Perović i Željko Ivanović kao i lider Demosa Miodrag Lekić.

Pomirenja

 - Polazeći od ravnopravnosti građana i naroda, uzimajući u obzir da Srbi u Crnoj Gori čine više od 15 odsto populacije, dopuniti član 79. Ustava tako da se otkloni mogućnost da Srbi u Crnoj Gori budu prepoznati i tretirani kao nacionalna manjina - navodi se u Deklaraciji koju su, između ostalih, potpisali Žarko Rakčević, Miodrag Lekić, Tatjana Bečanović i drugi. Mandić je naglasio da su ,,srpsko-crnogorski odnosi normalizovani“, što potvrđuje činjenica formiranja DF-a, ali da ostaje jedan veliki problem – a to je odnos Srba i Bošnjaka.

BS i SDP nijesu čuli za dokument

Bošnjačka stranka kao autentični predstavnik bošnjačkog naroda nema informaciju da se priprema bilo kakav dokument o ,,pomirenju Srba i Bošnjaka“.

 - Zaista ne znam o čemu se tu radi. Bošnjačka stranka nema veze sa tim - rečeno je Pobjedi u BS-u. I poslanik Socijaldemokratske partije Džavid Šabović kazao je Pobjedi da nije čuo za deklaraciju srpskih i bošnjačkih intelektualaca, o kojoj je govorio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić. - Nikad čuo - rekao je kratko Šabović. (Pobjeda)

Portal Analitika