Svijet

Rusi imaju nacrt sirijskog ustava, pobunjenici ga odbacuju

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju Aleksandar Lavrentijev izjavio je da je Moskva pripremila nacrt novog sirijskog ustava.
Rusi imaju nacrt sirijskog ustava, pobunjenici ga odbacuju
Portal AnalitikaIzvor

Rusija je dala nacrt na uvid predstavnicima opozicije u mirovnim pregovorima u glavnom gradu Kazahstana, Astani.

"Poslali smo predstavnicima opozicije nacrt sirijskog ustava koji su izradili ruski eksperti kako bismo ubrzali mirovni proces", rekao je Lavrentijev.

S druge strane, izvor blizak delegaciji sirijske opozicije u Astani potvrdio je za agenciju Frans pres da je Rusija poslala nacrt novog sirijskog ustava, ali da opozicija "ne želi da razgovara o tome".

Na referendumu u Siriji održanom u februaru 2012. godine, čak 89,4 odsto birača podržalo je nacrt novog ustava koji je predložio predsjednik Bašar el Asad i kojim je poslije pola vijeka ukinut politički monopol stranke Baas i proširena ovlašćenja šefa države.

Opozicija je odbila da prizna rezultate referenduma, kao i Zapad i nekoliko arapskih zemalja.

Na samitu u Beču u novembru 2015, lideri 20 zemalja, uključujući Rusiju i Iran, usvojili su plan za okončanje sirijske krize kojim je predviđeno formiranje prelazne vlade u roku od šest mjeseci i donošenje novog ustava, kao i raspisivanje demokratskih izbora u roku od 18 mjeseci.

Izvor: b92.net

Portal Analitika