Svijet

Francuska čeka dokaze protiv Haradinaja

Zahtjev srpskih vlasti za izručenje Ramuša Haradinaja razmatraće istražno vijeće Apelacionog suda u Kolmaru u Francuskoj, pošto mu stigne sva neophodna dokumentacija za odlučivanje o izručenju, rečeno je "Tanjugu" u tom sudu. Zahtev – koji moraju da prate akti o pokretanju istrage, akti o određivanju pritvora i dokazi koji potkrepljuju sumnju – još nije stigao u sud u Kolmaru, rekla je Tanjugu zvaničnica tog suda zadužena za komunikacije Sandra di Rosa.
Francuska čeka dokaze protiv Haradinaja
Portal AnalitikaIzvor

Sud je, međutim, zvanično obaviješten o tome da Srbija traži izručenje Haradinaja, na osnovu čega je protiv njega pokrenut postupak ekstradicije i zabranjeno mu je da napušta Francusku.

Srbija je dva dana kasnije proslijedila Francuskoj dokumentaciju, prevedenu na francuski, i prateće dokaze.

Haradinaj, koji je lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po srpskoj potjernici.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KiM u toku 1998. i 1999. godine.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika