Politika

Dubravka Šuica: EU ne smije da zanemari Balkan

Evroatlantske integracije moraju ostati prioritet crnogorske vanjske politike - poručila je u intervjuu za Pobjedu poslanica u Evropskom parlamentu Dubravka Šuica.
Dubravka Šuica: EU ne smije da zanemari Balkan
Portal AnalitikaIzvor

Ona ističe da je Crna Gora najuspješnija zemlja kandidat, te da narednih nekoliko mjeseci mora iskoristiti za produbljavanje i ubrzavanje svojih ekonomskih i političkih reformi, prije svega na području vladavine prava. Šuica je članica Odbora za vanjske poslove, koji će 30. januara raspravljati o prijedlogu rezolucije o Crnoj Gori. Tekst rezolucije je sačinio izvjestilac za našu zemlju Čarls Tanok, a u tom dokumentu se, između ostalog, navodi da su primjetni pokušaji Rusije da utiče na razvoj događaja u našoj zemlji. Komentarišući ovu stavku iz Tanokove rezolucije, hrvatska poslanica u EP je kazala da je dobro što će Crna Gora postati članica NATO-a, ali da je moguće da će i nakon toga Rusija nastaviti sa svojom propagandom.

Šuica podsjeća da su globalni igrači - posebno Rusija - više nego zainteresovani za proširivanje svoje sfere uticaja. Zbog toga, kako poručuje, EU neće moći da priušti zanemarivanje Zapadnog Balkana.

POBJEDA: Kako Vi ocjenjujete napredak Crne Gore u evropskim integracijama i na čemu bi trebali da se fokusiramo u narednom periodu?

ŠUICA: Smatram da euroatlantske integracije moraju ostati prioritet crnogorske vanjske politike. Vidi se da je Crna Gora postigla određeni napredak u pregovorima. Međutim, ostaje još mnogo posla, posebice što se tiče iskorjenjivanja korupcije. Potrebni su još veći napori u borbi protiv organiziranog kriminala. No, pozitivno je što se Crna Gora ocjenjuje kao najuspješnija zemlja kandidatkinja. Idućih nekoliko mjeseci Crna Gora mora iskoristiti za produbljavanje i ubrzavanje svojih kako ekonomskih tako i političkih reformi, prije svega na području vladavine prava. To je područje na kojem Brisel i Europski parlament želi da vlada u Podgorici pokaže poseban angažman, i, što je najvažnije, opipljive, mjerljive i konkretne rezultate.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika