Abiznis
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Simović sa predstavnicima šumarskog sektora: Insistiraćemo na efikasnijem radu i punoj odgovornosti

Simović sa predstavnicima šumarskog sektora: Insistiraćemo na efikasnijem radu i punoj odgovornosti

Administrativni kapaciteti u sektoru šumarstva na svim nivoima nijesu u prethodnom periodu adekvatno odgovorili obavezama, o čemu svjedoči i vidno loše stanje u dijelu korišćenja šumskog bogatstva Crne Gore i nedovoljni efekati po ekonomiju države, ocijenio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja i potpredsjednik Vlade, mr Milutin Simović.
Simović sa predstavnicima šumarskog sektora: Insistiraćemo na efikasnijem radu i punoj odgovornosti
Portal AnalitikaIzvor

On je istakao odlučnost da se to stanje popravi, uspostavljanjem efikasnijeg pristupa radu, striktnog poštovanja zakona, kao i afirmacijom odgovornosti na svim nivoima.

Ministar Simović je ovo saopštio na današnjem sastanku sa predstavnicima Uprave za šume, uključujući sve područne jedinice, kao i saradnicima u Direktoratu za šumarstvo i drvnu industriju. Povod organizovanja sastanka bio je sagledavanje stanja u šumarskom sektoru i davanje smjernica za uspostavljanje novog pristupa u radu i definisanje jasnih, na zakonu utemeljenih, procedura.

Cilj je da administracija postane mnogo efikasnija sprovođenju politike Vlade usmjerene na održivo korišćenje šumskog bogatstva i razvoj drvoprerađivačke industrije, kao i na planu otklanjanja devijacija u oblasti korišćenja šuma i prometu drvnih sortimenata.

Napominjući da na stanje u sektoru šumarstva utiču i eksterni faktori vezani za ekonomske i tržišne uslove, ministar Simović je naglasio da će se u sređivanju stanja krenuti od svog dvorišta, tako što će se otvoreno ukazati na interne slabosti onih koji su nadležni za upravljanje i gazdovanje šumama i kontrolu tih aktivnosti.

Ministar je ocijenio da je Uprava za šume po zakonu nadležna za upravljanje i gazdovanje šumama, za sprovođenje postupka davanja koncesija i kontrolu realizacije koncesionih ugovora i da je neophodno njen rad i odgovornost usmjeriti u zakonom definisani okvir nadležnosti.  

O stanju u sektoru šumarstva svjedoči ne samo negativna percepcija javnosti, već i vidno loše stanje u pojedinim gazdinskim jedinicama, primjeri prekomjerne i bespravne sječe, šumski nered, hiljade kubika trupaca koji trunu u šumama, enorman izvoz drvnih sortimenata, kao i činjenica da su rashodi Uprave za šume veći od prihoda države po osnovu korišćenja šuma.

Dio odgovornosti, kako je dodao, leži i u nadležnom direktoratu u Ministarstvu koje je, po zakonu, dužno da obavi kontrolnu i nadzornu ulogu rada Uprave za šume i preduzme pravovremene mjere, kao i šumarskoj inspekciji koja je u obavezi da reaguje na nepropisne radnje.

“Ovom prilikom želim jasno da vam saopštim da ću insistirati da se reafirmiše rad Uprave za šume u punom kapacitetu, uz dosljedno poštovanje Uredbe i Zakona o šumama koji definiše nadležnosti ove institucije. Ministarstvo će pojačati kontrolnu i nadzornu funkciju. Insistiraću i na punoj odgovornosti svih u lancu odlučivanja. Smatram da na svakoj poziciji ima prostora za bolji i odgovorniji rad”, poručio je Simović.

U cilju boljeg funkcionisanja, odnosno stvaranja produktivnije, efikasnije i kompetentnije administracije, prema mišljenju Simovića, treba posvetiti pažnju kadrovskim rješenjima u ukupnoj strukturi sektora šumarstva, pronalaženju lidera na određenim pozicijama, oslobađanju od sindroma nezamjenjivosti, kao i boljoj organizaciji rada i koordinisanja aktivnosti.

Ministar Simović je ovom prilikom konkretno ukazao na probleme koji se hitno moraju rješavati i naložio da se napravi stručna analiza po više pitanja, vezanih za kašnjenje u donošenju planske dokumentacije, potrebu usaglašavanja metodologija, značajnih razlika u etatima u novodonešenim osnovama u odnosu na prethodne.

Ukazao je i na problem kašnjenja u donošenju godišnjih programa gazdovanja koji se po zakonu moraju donijeti u decembru prethodne za narednu godinu, što nije ispoštovano u prethodnom periodu. Nedovoljno praćenje realizacije koncesionih i drugih ugovora doveli su do nerealizacije tih ugovora i nedostatka evidencije o prometu drvnih sortimenata, u krajnjem i enormnog izvoza sirovine. Posebno je zabrinjavajućim ocijenio neodgovornost nadležnih zbog izvoza tehničkog drveta u oblom stanju iz koncesionih ugovora.

Takođe je ukazao na enormni rast izvoza ogrijevnog drveta tokom prošle godine. U tom pravcu najavljen je set sistemskih mjera i odgovora kojim bi se ovo pitanje dugoročno stavilo pod kontrolu. Ministar je naglasio i potrebu odgovornijeg odnosa prema aktivnostima na zaštiti šuma i pošumljavanju, eliminisanju bespravne sječe.       

Uprava za šume je zadužena i da u dijelu tekućih obaveza, u izvještaju o radu te institucije navede sve identifikovane probleme, razloge neizvršavanja sa predlozima rješavanja, u predlogu gazdovanja šumama za 2017. godinu definiše kvantitativne i vrijednosne stavke i realnu dinamiku izvršenja, sa posebnim akcentom na poštovanje propisa i procedura, tako da ne zahtijeva potpisivanje aneksa za svaki ugovor, što je bila praksa.

Ministar je zahtijevao striktno praćenje realizacije svih koncesionih ugovora, da koncesionari ugovore dobiju na početku sezone, kao i redifinisanje ispunjenosti uslova za učešće u nadmetanju na javnom pozivu za korišćenje šuma, kao i revidiranje kriterijuma za vrednovanje ponuda, kako bi se prepoznali pravi prerađivači drveta.

Ministar je podsjetio Upravu za šume na potrebu odgovornog odnosa prema preporukama Državnoj revizorskoj instituciji.

Portal Analitika