NATO

Rezolucija: Napad na CG bi ugrozio stabilnost Evrope

Uključivanje Crne Gore u NATO neće povećati ukupan procenat udjela u Sjedinjenih Američkih Država u zajedničkim budžet NATO-a, dok bi napad na Crnu Goru ili njena destabilizacija, ugrozila stabilnost Evrope i nacionalne bezbjednosne interese SAD – između ostalog piše u “Rezoluciji o saglasnosti za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u”, u koju je CdM imao uvid.
Rezolucija: Napad na CG bi ugrozio stabilnost Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Crna Gora još čeka da se američki Senat izjasni o Protokolu za pristupanje Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu.

Na zvaničnom sajtu se ovaj međunarodni ugovor i danas nalazi na dnevnom redu, ali je i dalje neizvjesno kad će se Amerikanci izjasniti.

U međuvremenu, CdM prenosi šta, između ostalog, piše u “Rezoluciji o saglasnosti za ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u”.

Prva rečenica glasi ovako:

“Senat savjetuje i pristaje na ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore Sjevernoatlantskom savezu na osnovu Ugovora iz 1949. godine, koji je otvoren za potpisivanje u Briselu 19. maja 2016”.

Da bi Senat SAD dao saglasnost za ratifikaciju sporazuma moraju biti ispunjeni uslovi koji se prije svega tiču finansiranja i troškova.

“Prije nego što pristupni protokol bude ratifikovan, Senatu mora da bude potvrđeno da – uključivanje Crne Gore u NATO neće povećati ukupan procenat udjela u Sjedinjenih Američkih Država u zajedničkim budžet NATO-a. Takođe uključivanje Crne Gore u NATO, neće ugroziti kapacitete SAD da finansira svoje vojne potrebe koje se ne odnose na Sjevernoatlantski savez”, navodi se u Dokumentu kao prvi uslov.

Drugi uslov je vezan za godišnji izvještaj o utrošenim sredstvima na sistem odbrane NATO članice.

Ne kasnije od 1. decembra svake godine pred američkim Kongresom se moraju naći sljedeći podaci:

“Iznos koji je članica NATO-a potrošila na svoju odbranu  prethodnih pet godina, i koliko ti troškovi procentualno predstavljaju u okviru  BDP-a države”, navodi se u dokumentu.

Takođe, kao jedan od važnih uslova da protokol bude ratifikovan je i da nova članica NATO-a mora da izdvaja dva odsto BDP-a na odbranu. Svi gore navedeni uslovi ispunjeni su od strane Crne Gore, što je potvrđeno u više navrata.

Kad su u pitanju strateški razlozi za proširenje NATO-a, u dokumentu koji će se naći pred američkim senatorima se navodi da  se “Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici suočavaju sa  stalnim prijetnjama  stabilnosti i teritorijalnom integritetu”.

“Napad na Crnu Goru, ili njena destabilizacija, ugrozila bi stabilnost Evrope i nacionalne bezbjednosne interese SAD. Crna Gora, nakon uspostavljanja demokratske vlasti koja je pokazala spremnost da ispuni zahtjeve članstva, uključujući i one koji su neophodni da doprinese odbrani svih članica NATO-a, je u poziciji da unaprijedi principe  Sjevernoatlantskog sporazuma i da doprinosi bezbjednosti područja Sjevernoatlantskog saveza”, konstatuje se u dokumentu Senata.

Kao dodatni razlog za prijem Crne Gore u NATO Senat navodi da će “pristupanje Crne Gore ojačati NATO, poboljšati stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, i unaprijediti interese SAD i njenih saveznika u Alijansi”.

Podsjećamo, Spoljnopolitički odbor Senata prethodno je jednoglasno odobrio ratifikaciju Protokola za pristupanje Crne Gore.

Da bi protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora. Ukoliko Senat da zeleno svijetlo, to treba da odobri i predsjednik SAD i time bi Amerika postala 23. od 28 članica NATO-a koja je ratifikovala crnogorski protokol.

Vođa republikanske većine Mič Mekonel prethodno je objasnio da je izbor novog šefa Centralne obavještajne službe (CIA) i sekretara za odbranu prioritet Senatu jer novi tim mora što prije da preuzme dužnosti.

“U tom smislu, sve druge tačke dnevnog reda treba staviti u drugi plan, imajući u vidu da je Amerika dobila novog predsjednika“, rekao je ranije on.

Izvor: CdM

Portal Analitika