Kultura

Crnogorski gitaristički duo u čuvenoj sali Filharmonije Sankt Peterburga

Crnogorski gitaristički duo, kojeg čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović, nastupiće 16. februara u čuvenoj sali Filharmonije Sankt Peterburga.
Crnogorski gitaristički duo u čuvenoj sali Filharmonije Sankt Peterburga
Portal AnalitikaIzvor

Na programu koncerta u jednoj od najpoznatijih i najljepših dvorana na svijetu biće djela Engleske svite Johana Sebastijana Baha u transkripciji članova ovog dua, te djela Astora Pjacole, Dušana Bogdanovića i Manuela de Falje.

Prvi ovogodišnji nastup CGD-a ujedno je najava drugog albuma sa Bahovim Engleskim svitama u izdanju poznate kuće Naxos. Podsjećamo, prvi je objavljen u septembru 2015. godine, a sufinansiralo ga je Ministarstvo kulture. Zvanična promocija tog CD-a priređena je u dvorani Concertgebouw u Amsterdamu, a od tada je predstavljen na nastupima CGD-a u Seulu, Pekingu, Luksemburgu, Kelnu, Torontu, Monteralu, Denveru, Madridu, kao i na festivalima u Sjevernoj Americi, Evropi i Aziji.

- U 2017. godini, Naxos će objaviti drugi album sa našim transkripcijama muzike Baha. Nakon toga, članovi dua realizovaće i nekoliko izdanja kao solisti. Takođe, CGD radi novi projekat čiji ćemo program, uz gostovanje nekih od zvijezda internacionalne scene klasične muzike, uskoro objaviti – navode Krivokapić i Cerović.

Po mišljenju kritike u uglednim američkim magazinima Fanfare, Classics Today, Soundboard, American Record Guide, kao i specijalizovanog francuskog časopisa Guitare Classique, ali i publike, CGD je prepoznat kao jedan od vodećih i najinventivnijih ansambala za klasičnu gitaru na međunarodnoj sceni.

K.J.

Foto: Oficijelni sajt

Portal Analitika