Svijet

Nade sve manje, ali i dalje tragaju za preživjelima

Oslanjajući se na testere, lopate, a najviše na vlastite ruke, spasioci su do sada iz lavinom zatrpanog italijanskog hotela uspjeli devet preživjelih, od čega je četvero djece, te još dvije osobe koje su bile pored hotela.
Nade sve manje, ali i dalje tragaju za preživjelima
Portal AnalitikaIzvor

Juče su nastavili da kopaju i osluškuju zvukove u nadi da će otkriti znake života 23 nestalih gostiju i radnika hotela. Nade je sve manje, a postoji bojazan od novih lavina jer je tokom popodneva počela da pada kiša.

Dosad je izvučeno i pet tijela osoba koje nisu preživjele nesreću u Hotelu „Rigopiano“. Hotel u centralnom dijelu Italije sada leži pod tonama snijega koje su se u srijedu popodne sručile na građevinu. Svo četvero djece u hotelu pronađeno je živo, a jedan preživjeli podvrgnut je operaciji pošto mu je slomljena ruka.

Portparol vatrogasaca Alberto Majolo kazao je da su danas čuli zvukove, ali nisu sigurni da li je to od topljenja snijega, pomijeranja stvari pod snijegom ili ih proizvode ljudi. Nastavljaju potragu svjesni da debeli zidovi i izolacija koju snježna lavina stvara mogu da priguše povike u pomoć.

S obzirom na to da je opasnost od novih lavina velika, svaki član spasilačke ekipe planira rutu za bijeg i opremljen je uređajima za praćenje.

Snježni nanosi viši od tri metra otežavaju uključivanje u rad teške opreme poput dizalica, zbog čega spasioci često moraju da se oslanjaju samo na vlastite ruke i lopate za snijeg.

Tragači koriste i uređaje koji mogu da registruju bilo kakve elektronske talase koje emituju mobilni telefoni nestalih, kao i instrumente osjetljive na zvuk dok se probijaju dublje u uništeni hotel.

U bolnici u obližnjem gradu Peskari članovi porodice očajnički pokušavaju da saznaju da li su njihovi voljeni među poginulima ili nestalima. Jedan otac kaže da je od srijede uveče do subote u podne čekao bilo kakve informacije o svom sinu koji je sada među hospitalizovanima.

U drugoj porodici radost zbog vijesti da je devetogodišnji Edoardo Di Karlo preživio i da je dobrog zdravstvenog stanja koja je nestala nakon saznanja da je njegova majka, medicinska sestra u obližnjem gradu Pene, Nadija Asonćiamesa, među mrtvima. Još jedna žrtva bio je hotelski konobar Gabrijele D'Anđelo.

Od spašenih su uspjeli da saznaju i neke detalje o snalaženju pod snijegom. Neki od ljudi imali su dovoljno prostora da se kreću i velike balone kiseonika. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, morali su da nalaze načine da prežive, pa su pokušavali i da zapale manju vatru.

Nekoliko preživjelih pronađeno je kraj hotelske kuhinje, gdje su uspjeli da nađu hranu.

U području pogođenom snijegom i lavinom, oko 33.000 domova još uvijek je bez struje, a na terenu je više od 8.000 spasilaca.

Lavina je poslijedica više snažnih zemljotresa jačih od pet stepeni po Rihteru.

Izvor i foto: Klix.ba/EPA

Portal Analitika