NATO

Trifunović: Tramp neće napraviti Putinu ustupak oko zapadnog Balkana

Ništa se neće promijeniti u odnosu SAD prema Crnoj Gori i njenom pristupu NATO savezu. Predsjednik SAD Donald Tramp neće napraviti ustupak predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, smatra prof. dr Darko Trifunović sa beogradskog Fakulteta za bezbjednost.
Trifunović: Tramp neće napraviti Putinu ustupak oko zapadnog Balkana
Portal AnalitikaIzvor

- Imate ljude koji šire teorije zavjere. Ne može Putin da utiče na unutrašnje prilike u Crnoj Gori. Da li vi mislite da će predsjednik Tramp da žrtvuje svoje saveznike? To su nerealne priče. Ako gospodin Putin utiče na to kakvo će biti uređenje Crne Gore, a ne njeni građani, onda mi treba da se zapitamo da li mi zaista želimo da imamo bilo kakve odnose s Rusijom - odgovara on.

Uz podsjećanje da su 1948. godine naši roditelji sa puškom u ruci stajali na granicama tadašnje Jugoslavije da bi je odbranili kako ne bi pala pod ruski uticaj poput Slovačke, Češke, Poljske i drugih zemalja jugoistočne Evrope, profesor Trifunović kaže da je „50 godina pod ruskim jarmom bilo dovoljno da niko više nikada ne dođe pod rusku čizmu“.

- Nemojte očekivati da će bilo ko u američkoj administraciji i njen predsjednik i pomisliti da promijeni svoje mišljenje kada je u pitanju jugoistok Evrope. Time bi se narušili odnosi sa saveznicima. Nikome u Evropi ne odgovara da se otvara kriza na njenom jugoistočnom krilu, što je i jedan od zaključaka NATO samita - kaže Trifunović.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika