Zanimljivosti

Otkriće koje će promijeniti liječenje depresije

Nova naučna studija otkrila je fizički izvor depresije koji je povezan s funkcionisanjem orbitofrontalnog korteksa, dijela mozga koji upravlja procesima motivacije i odlučivanja.
Otkriće koje će promijeniti liječenje depresije
Portal AnalitikaIzvor

Rezultati skeniranja mozga više od 900 osoba pokazali su da su osjećaji tuge, niskog samopouzdanja, anksioznosti, praznine, beznađa, zabrinutosti, bespomoćnosti, hroničnog umora i bezvrijednosti povezani s funkcionisanjem prednjeg dijela mozga, ključnog za moždani emocionalni sistem. Kada ondje dođe do poremećaja i najmanje odluke postaju problem, podsjećaju naučnici.

– Rezultati stufija u kombinaciji s brojnim podacima koje smo prikupili iz raznih prethodno provedenih istraživanja omogućili su nam da lociramo ishodište depresije. Oni bi trebalo da nam otvore nove smjernice za učinkovitiju terapiju u liječenju ove teške bolesti u vrlo skoroj budućnosti – kazao je profesor Jianfeng Feng s britanskog univerziteta u Vorviku koje sarađuje s kineskim fakultetom Fudan.

Da bi izolovao moždane mehanizme povezane s depresijom, Fengov tim je angažovao 909 dobrovoljaca koji su podvrgnuti magnetnoj rezonanci. Od njih je 421 učesnika postavljena dijagnoza velikog depresivnog poremećaja ili depresije, a kontrolnu grupu je činilo preostalih 488 ispitanika.

MAGNETNA REZONANCA OTKRILA TAJNU

Snimci su pokazali da je depresija povezana sa nervnom aktivnošću dvaju različitih djelova orbitofrontalnog korteksa (OFC) – lateralnog (bočnog) i medijalnog (srednjeg) OFC-a. Medijalni OFC postaje aktivan u trenutku kada primamo nagrade. Drugim riječima, kada se dogodi nešto dobro, medijalni OFC počinje da funkcioniđe i zbog toga se osjećamo dobro.

Međutim, rezonanca je kod učesnika studije s dijagnozom depresije pokazala slabiju nervnu povezanost između medijalnog OFC-a i sistema pamćenja u hipokampusu, području mozga u obliku potkove koje igra važnu ulogu u spajanju informacija iz kratkoročnog pamćenja u dugoročno.

Nije u potpunosti jasno zbog čega je tako, ali naučnici pretpostavljaju da je oboljelima od depresije zamršenije prizvati pozitivna sjećanja.

Osim slabije nervne povezanosti s medijalnim OFC-om, kod pacijenata s depresijom evidentirana je i snažnija nervna povezanost s lateralnim OFC-om, koji se aktivira u slučaju nenagrađivanja, poput primjera radi kažnjavanja.

Rezultati istraživanja upućuju na to da pojačana moždana aktivnost u lateralnom OFC-u znači da je oboljelima od depresije jednostavnije prisjećati se negativnih iskustava, odnosno da im je puno teže osjećati se dobro u vlastitoj koži, a zbog smanjene aktivnosti medijalnog OFC-a teže im je da procesuiraju srećna i pozitivna sjećanja.

NOVI PRISTUP LIJEČENJU DEPRESIJE

Bolje razumijevanje ishodišnih fizičkih uzroka depresije moglo bi dovesti do velike razlike u liječenju bolesti jer dosadašnje metode liječenja antidepresivima, pri čemu se primjenjuje metoda pokušaja i promašaja, nisu učinkovite.

Naime, oko 50 odsto pacijenata ne reaguje na prvi propisani antidepresiv. Ovim saznanjem britanski i kineski naučnici žele da upozore na važnost otkrivanja i primjene personaliziranih ljekova koji će djelovati na orbitofrontalni korteks i njegove dvije subregije, da bi rezultati liječenja bili učinkovitiji.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije depresija će do 2020. godine postati drugi svjetski zdravstveni problem, a kada govorimo isključivo o ženskoj populaciji, posrijedi je zdravstveni problem broj jedan. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu ,,Brain”.

Portal Analitika