Svijet

Le Pen: Ovo će biti godina buđenja Evrope

Liderka francuskog desničarskog Nacionalnog fronta, Marin Le Pen rekla je danas da će 2017. biti "godina buđenja za narode kontinentalne Evrope" na skupu desničarskih i nacionalističkih evropskih stranaka u Koblencu, u Njemačkoj.
Le Pen: Ovo će biti godina buđenja Evrope
Portal AnalitikaIzvor

Ove godine održavaju se važni izbori u nekoliko zemalja Evropske unije, uključujući Francusku i Njemačku.

"Prošla godina bila je godina kada se probudio anglosaksonski svijet, a sigurna sam da će 2017. biti godina buđenja naroda kontinentalne Evrope", rekla je Le Penova u Koblencu na skupu partija članica grupe Evrope nacija i sloboda (ENL) u Evropskom parlamentu.

Raspoloženje na današnjem skupu bilo je slavljeničko poslije inauguracije Donalda Trampa za novog predsjednika SAD, poslije kampanje podstaknute temama u prilog protekcionizma i protiv establišmenta.

"Mi proživljavamo kraj jednog svijeta i rađanje drugog. Doživljavamo povratak država nacija", rekla je Le Penova.

Ona je rekla da je prvi udarac starom poretku bilo britansko glasanje u junu da napusti Evropsku uniju, a ubrzo je uslijedio izbor Trampa. Novi američki predsjednik, rekla je ona, neće tolerisati nikakav sistem potlačivanja u Evropi, dodala je Le Penova.

Marin le Pen je osudila njemačku kancelarku Angelu Merkel, na čije ime se čulo glasno zviždanje u sali, zato što je dozvolila dolazak velikog broja migranata.

"Svi vide da je ova migrantska politika svakodnevna katastrofa", rekao je Le Penova.

Na skupu stranaka grupe ENL u Evropskom parlamentu su pored nje i njenog Nacionalnog fronta, i Gert Vilders iz holandske Partije slobode, Mateo Salvini iz italijanske Sjeverne lige, Harald Vilimski, generalni sekretar austrijske Slobodarske partije i liderka Alternative za Njemačku (AfD) Frauke Petri.

"Juče nova Amerika. Danas... nova Evropa", rekao je holandski antiislamistički lider Gert Vilders na početku svog govora u kongresnom centru u Koblencu, koji se odžava pod jakim mjerama bezbjednosti.

"Narod Zapada se budi. On odbacuje jaram političke korektnosti. Ovo će biti godina naroda, godina oslobađanja, godina patriotskog proljeća", rekao je Vilders.

Le Pen, koja je kandidatkinja za predsjedničke izbore u Francuskoj ovog proljeća, poželjela je pobjedu Alternativi za Njemačku (AfD) na parlamentarnim izborima 24. septembra i partiji za Slobodu Gerta Vildersa na holandskim izborima u martu.

"Ta pobjeda mogla bi da promijeni lice Evrope, ako dođemo na vlast u svakoj od ovih zemalja Evropske unije, mogli bi zajedno da organizujemo razumno napuštanje starog svijeta", rekla je Marin Le Pen.

Ljevičarski demonstranti su organizovali sjedeći protest ispred sale i uzvikivali slogane kao što je "bez granica, bez nacija, stop deportaciji". (beta)

Portal Analitika