Abiznis

Prezentacija bespovratne podrške preradi u ponedjeljak u Podgorici

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja naredne sedmice počeće sa predstavljanjem projekta IPARD like 2.2 po crnogorskim opštinama, kako bi potencijalnim i zainteresovanim proizvođačima i prerađivačima poljoprivrednih proizvoda pojasnili mogućnosti, uslove i kriterijume novog projekta bespovratne podrške investicijama u preradu.
Prezentacija bespovratne podrške preradi u ponedjeljak u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Kako je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopšteno, potencijalnim korisnicima projekta i na terenu će biti na raspolaganju stručne i savjetodavne službe Ministarstva, kako bi im u direktnom razgovoru pravovremeno dali savjete, sugestije, pojašnjenja definisanih procedura, a u narednoj fazi pomogli i u pripremi aplikacija za javni poziv za dodjelu podrške kroz ovaj projekat.

Jedan od ključnih ciljeva info – kampanje je stvaranje ambijenta da što više proizvođača u Crnoj Gori iskoristi mogućnost da unaprijedi djelatnost kojom se bavi i da se povuku sva raspoloživa bespovratna sredstva koja su obezbijeđena od strane Evropske unije.

Iz Ministarstva navode da se projekat IPARD like 2.2 finansira iz EU bespovratnih fondova u iznosu od 2,8 mil eura, uz dodatna sredstva iz nacionalnog budžeta. Prerađivači, odnosno subjekti u poslovanju sa hranom, mogu da investiraju minimalno 15.000 eura, a maksimalno 250.000 eura. Oni koji ispune uslove poziva i ugovore investiciju dobiće povrat sredstava u iznosu od 50 odsto investicije.

''Cilj podrške je jačanje subjekata u poslovanju hranom životinjskog i biljnog porijekla i dostizanje nacionalnih i EU standarda, kroz podizanje nivoa higijenske i zdrastvene ispravnosti hrane. Očekivani efekti su rast konkuretnosti u svijetlu pristupanja tržištu EU, jačanje sektora proizvodnje hrane u Crnoj Gori, kroz stvaranje dodate vrijednosti i mogućnosti za smanjenje spoljnotrgovinskog deficita'', navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da šansu da unaprijede svoje poslovanje kroz ovaj poziv za dodjelu podrške imaju pravna lica, preduzetnici i primarni proizvođači iz sektora vezanog za mlijeko, ribarstvo i akvakulturu. Iz sektora hrane biljnog porijekla i gljiva korisnici mogu biti oni koji se bave preradom i pakovanjem primarnih poljoprivrednih proizvoda: voća, povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja, maslinovog ulja i drugih proizvoda od maslina i vina. Podržavaju se i klanice, a u tom dijelu korisnici mogu biti fizička lica ili privredna društva, koji se bave uzgojem goveda, ovaca, koza, tovnih piladi i ćurića, i svinja.

U okviru info – kampanje, prva prezentacija javnog poziva biće održana u ponedjeljak, 23. januara, u Podgorici, u sali stare zgrade Vlade, sa početkom u 15,00h.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja poziva sve potencijalne korisnike podrške sa područja Podgorice da dođu na promociju projekta.

Portal Analitika