Kultura

LONDON CALLING: Fantastična petorka

Na listi BAFTA nominacija dominiraju bombonice koje mjesecima kandiduje većina filmadžijskih udruženja i institucija. Zato je najinteresantnija kategorija u kojoj se takmiče zvijezde u usponu. Jaku „peticu“ predvodi sjajna Rut Nega.
LONDON CALLING: Fantastična petorka
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Leila Murseljević

Ako je neko očekivao iznenađenje, grdno se prevario. Nakon pohare Zlatnog globusa, muzička bombonica „La La Land“ progutala je i Britance. Sa 11 nominacija, mjuzikl Demijena Šazela predvodi jaku listu nominacija Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti. Međutim, iako spisak kandidata za priznanje BAFTA ne odstupa mnogo od imena kojima nas mjesecima bombarduju razna udruženja i institucije, u pojedinim kategorijama vodiće se velika borba. Jedan od najzanimljivijih biće lov na statuetu za filmsko lice u usponu.

Priznanje za nova filmska lica jedina je nagrada BAFTA koju dodjeljuje publika. Od 2006. kada je uručena prvi put, lansirala je važna imena poput Džejmsa Mekavoja, Kristen Stjuart i Toma Hardija.

Jaka konkurencija

lukas-hedzis

Ove godine nominacije su podijeljene jakoj petorki, koju predvodi fenomenalna Rut Nega. Njena uloga u ostvarenju „Loving“ već je pobrala većinu simpatija. Međutim, ne zaostaje ni glumac Lukas Hedžs, koji je upotpunio ovogodišnju hit dramu „Manchester by the Sea“.

laja-kosta

Pored njih, nominovani su Anja Tejlor-Džoj za horor „The Witch“, Tom Holand iz blokbastera „Captain America: Civil War“ i sjajna Laja Kosta iz fenomenalnog filma „Victoria“ koji je snimljen u jednom kadru.

anja-tejlor

Poslije objave nominacija, londonske ulice preplavljene su komentarima o izboru Britanske akademije. Međutim, malo Londonaca ima riječi hvale. Većina ljutito komentariše veliki propust - dvostruki dobitnik Oskara Denzel Vošington zaboravljen je i ove godine! Bez obzira na fenomenalnu ulogu u filmu „Fences“, Britanska akademija je opet zaobišla važnog glumca. Najveći problem je u tome što ovo nije prvo zanemarivanje Vošingtona – on nikada nije nominovan u dugogodišnjoj istoriji ove prestižne nagrade!

tom-holand

Domaći puleni

Pored mjuzikla „La La Land“, na listi BAFTA ponovljena su imena filmova „Arrival“, „Nocturnal Animals“, „Manchester by the Sea“ i „Moonlight“. Zanimljivo: Britanci su častili nekoliko nominacija domaće pulene – „Fantastic Beasts and Where to Find Them“, kompletno britansko ostvarenje, kandidovano je u pet kategorija.

Očekivano, maestro britanske kinematografije Ken Louč obilježio je ovogodišnje nominacije. Njegovo ostvarenje „I, Daniel Blake“, koje je nagrađeno Zlatnom palmom u Kanu, nominovano je i u kategoriji za najbolji film i istaknuto britansko ostvarenje! Loučov film zaslužio je nominaciju za najbolji scenario, ali malo ko je očekivao da glumica Hejli Skuajres bude kandidovana za najupečatljiviju sporednu žensku ulogu. Vidjećemo hoće li imati šanse u ovoj kategoriji pored fenomenalne Naomi Haris iz filma „Moonlight“.

Sedamdeseta dodjela nagrada Britanske akademije filmske i TV umjetnosti biće održana 12. februara u Rojal Albert Holu u Londonu. Domaćin, nepopravljivi engleski komičar Stiven Fraj, sigurno će prirediti šou za pamćenje.

zlatna-maska-bafta

FOTO: Leila Murseljević / variety.com / pastemagazine.com

Portal Analitika