Kultura

FILM „ELLE“: Mačka gladna perverzija

Verhovenov film je divljačka satira o isfoliranoj buržoaziji, toksična perverzija za dvoje, suva porodična drama, intelektualna tempirana bomba, detektivska priča, studija karaktera sociopate... I najviše od svega ples na visoko uzdignutoj žici bez zaštitne mreže za zastrašujuće nadarenu Izabel Iper
FILM „ELLE“: Mačka gladna perverzija
Portal AnalitikaIzvor

Piše:

Marija Ivanović

Da feministkinje imaju idole, klečale bi pred figuricom Izabel Iper. Francuska glumica uvijek je birala uloge čvrstih žena koje izgledaju kao da su pročitale „Drugi pol“ Simon de Bovoar, sažvakale muškarca, ispljunule ga i elegantno otpile gutljaj vina. Mnoge njene koleginice proklizavaju čak i u mnogo manje zahtjevnim rolama, dok Iper oživljava i čini interesantnim kompleksne ženske likove, često sa sociopatskim i perverznim sklonostima.

elle-2

Lavirint seksa

Ako ste je voljeli u uznemirujućim filmovima Kloda Kabrola kao što je „Merci pour le chocolat“ (2000) ili roli nimfomanke koja vodi malodušnog sina u insectuozni zagrljaj sa smrću („Ma mere“, Kristof Onore, 2004), psihološki triler „Elle“ u kom je udružila snage sa rediteljom Polom Verhovenom jeste prava stvar za vas.

„Elle“ počinje brutalnom i nemilosrdo-hladno snimljenom scenom silovanja čiji je jedini svjedok mačka. Nakon što maskirani silovatelj napusti kuću, Mišel Leblank (Izabel Iper) ne zove policiju. Bira broj obližnjeg restorana i naručuje suši. Dok sipa čašu vina, ima blagi osmijeh. Uživala je.

Zaboravite na sve zaslađene drame o žrtvama silovanja. Naziv filma „Elle“ u prevodu sa francuskog znači „Ona“ i piše se obaveznim velikim početnim slovom. Ona - žena. Mišel je atipična u svim društvenim ulogama koje su dodijeljene njenom polu. Žestoko je nezavisna, hladna i svojeglava u ulozi majke, ćerke, prijateljice, pripadnice buržoazije, ljubavnice, supruge, komšinice i šefice velike kompanije za produkciju video igara.

Neobični odnosi

Mišel je oličenje velikog matrijarha koji kontroliše sve, čak i način na koji će je društvo posmatrati u koži silovane žene. Ona je gospodarica marioneta koja ne planira da izgubi u nasilnoj, toksično-perverznoj igri sa čovjekom koji je napao. Kreće se kao mačka, a vreba poput tigra. Žedna perverzija, planira da se osveti i uživa dok lovi miša kroz lavirint seksa i nasilja.

Odnos žrtve i silovatelja nije jedina čudnovata veza u fokusu Verhovenovog prvog filma na francuskom jeziku. „Elle“ je mračna, inteligentna i crnim humorom prožeta satira o neobičnim međuljudskim odnosima. Mišel okružuje cijela mreža neobičnih sporednih likova. Svako od njih robuje nečemu – sin razmaženoj supruzi, majka strahu od starosti zbog kog želi da se uda za žigola, komšinica religiji, otac mračnoj strani uma...

Ples na žici

Verhoven sve vrijeme održava atmosferu detektivske potjere i daje nam po komadić slagalice da bismo konačno shvatili zašto se Mišel ponaša poput hladnokrvne kučke. Otac serijski ubica samo je jedan od djelića ove fascinantne pripovijesti. Zato je „Elle“ istovremeno divljačka komedija o isfoliranoj buržoaziji, perverzija za dvoje, suva porodična drama, intelektualna tempirana bomba, detektivska priča, studija karaktera sociopate... I najviše od svega ples na visoko uzdignutoj žici bez zaštitne mreže za zasrašujuće nadarenu Izabel Iper. „Elle“ je film koji je nezamisliv bez 63-godišnje majstorke da zagolica, šokira, uznemiri i zabavi.

Nažalost, „Elle“ je zaobiđen na listi nominovanih za najbolji film van engleskog govornog područja. Verhoven čak nije ušao ni u uži krug od devet imena od kojih će četiri biti eliminisana prije zaključenja nominacija 24. januara. Trošnim „srčanim srčkama“ članova Američke akademije od nasiljem i seksom ispunjenih filmova više leže „paučine“ koje se ne usuđuju da tako snažno prikažu do kojih granica mogu ići iščašeni ljudski umovi. To ne mijenja činjenicu da je „Elle“, iz kog perverzija curi kao iz zlatne buržoaske WC šolje, jedan od najboljih filmova iz 2016. godine.

Ocjena: 8,8 / 10

 

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=gM96ne-XiH0

 

FOTO: allocine.fr / indiewire.com

Portal Analitika