Politika

KOTOR: Demokratski front nema jedinstven stav o ponudi SNP

Prijedlog Socijalističke narodne partije o manjinskoj podršci za formiranje vlasti prihvatljiv je Demokratskom frontu - saopštili su iz tog političkog saveza. Oni su sugerisali da predstavnici partija odmah razrade sve modele tog koalicionog aranžmana.
KOTOR: Demokratski front nema jedinstven stav o ponudi SNP
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, Opštinski odbor DF-a smatra da je SNP ponudila ,,sve samo ne manjinsku podršku“ te da se ona odnosi ,,na ostatak tzv. opozicije“. Predsjednik kotorske SNP Branko Ivanović u četvrtak je ponudio, kako je naveo, manjinsku podršku te partije za formiranje vlasti - Demokratskoj Crnoj Gori, Demokratskom frontu, Socijaldemokratskoj partiji i Građanskom pokretu URA.

 U DF-u prihvatanje ponude obrazlažu činjenicom kako je mnogo vremena proteklo od održavanja izbora u Kotoru i traženja opozicionog dogovora za formiranje vlasti.

“Insistiramo da se u najkraćem mogućem roku saberu sve opozicione snage i uspostavi vlast na demokratskim principima saglasno volji i podršci građana Kotora. Nažalost, ti naši napori nijesu dali rezultata, pa smo otišli i korak dalje saopštavajući javno da ćemo podržati svako rješenje koje uspostavi ostatak opozicije koji se u razgovorima sa DF-om legitimiše kao građanska opozicija - rekli su iz tog saveza. Pošto je, kako dodaju, očigledno da u građanskoj opoziciji nije postojalo spremnosti da se napravi dogovor koji bi podržao DF, a kako se u četvrtak pojavio prijedlog SNP-a o manjinskoj podršci strankama, predsjedništvo DF-a je pozdravilo takvu odluku SNP-a.

“Što se tiče našeg političkog saveza, ona je prihvatljiva. Predlažemo da već danas predstavnici stranaka koje imaju većinu u parlamentu Kotora sjednu za sto i u potpunosti razrade sve modele tog koalicionog aranžmana, kako bi ugovor na kojem će počivati buduća vlast u Kotoru bio što prije zaključen”, saopšteno je iz DF-a. Kotorski DF Demokratski front u Kotoru čine DSS,  NSD, PZP i DNP. Odbornica DSS i predstavnica DF-a Dragica Perović ocijenila je da je ponuda SNP ,,sve samo ne manjinska podrška“.

SNP je u ponudi koju je potpisao predsjednik te partije Branko Ivanović naveo kako su se na takav potez odlučili ,,i pored nekorektnih i uvredljivih izjava predstavnika tih partija u prethodnom periodu, jer nam je, kao ozbiljnom i odgovornom političkom subjektu prioritet svih prioriteta formiranje nove vlasti u Kotoru“. Perović nije željela da komentariše to obrazloženje. - Što se tiče obrazloženja koje prati taj prijedlog, dosta je nesuvisao i takva nesuvisla obrazloženja neću da komentarišem - kazala je Perović. Ona ocjenjuje da je prijedlog upućen ostatku opozicije. - Prijedlog je upućen ostatku takozvane opozicije u Kotoru. Zapravo, u Kotoru se još ne zna ko je pozicija, a ko opozicija.

Na državnom nivou DF, URA, Demokrate i SDP su opozicija, a u Kotoru će se to znati tek kada se postigne dogovor, jer u kotorskoj skupštini svih 33 odbornika ima isti status i svi smo predstavnici naroda”, objasnila je Perović.

Pobjeda

Portal Analitika