Crna hronika

Moštrokol i Ćulafić u sudnici 9. februara

Suđenje bivšim direktorima Uprave za igru na sreću Marku Ćulafiću i Aleksandru Moštrokolu, koji se terete za nesavjestan rad i zloupotrebu položaja, juče je u Osnovnom sudu u Kolašinu odgođeno za 9. februar. Sudija Mirjana Čepić kazala je da je branilac optuženih, advokat Goran Rodić, obavijestio sud da nije u mogućnosti da prisustvuje ročištu jer se službeno nalazi u SAD. Ćulafić i Moštrokol terete se da su zloupotrijebili položaj prilikom poslovne saradnje sa TV Vijesti i Dejli Pres.
Moštrokol i Ćulafić u sudnici 9. februara
Portal AnalitikaIzvor

 Krivičnu prijavu protiv optuženih podnio je ,,Upis“ još 2012. godine. Moštrokol je bio prvi direktor Uprave za igre na sreću, a Ćulafić ga je naslijedio. Njih dvojica obavljali su funkcije od 2008. do 2015. godine. Krivičnu prijavu protiv njih je podnijela NVO ,,Upis“, jer je, kako su naveli, medijski koncern Vijesti organizovao igre na sreću, uz prećutnu saglasnost Uprave za igre na sreću, iako nije poštovana zakonska procedura za priređivanje igara na sreću, što je državnu kasu koštalo nekoliko stotina hiljada eura. Osnovno tužilaštvo je prvo odbacilo krivičnu prijavu NVO ,,Upis“, jer nakon sprovedenog postupka nije utvrdilo kršenje zakona. Na takvu odluku ,,Upis“ je Višem državnom tužilaštvu podnio prigovor, koje naložilo ponovno odlučivanje, cijeneći da ima elemenata bića krivičnog djela nog djela. 

Osnovni državni tužilac Miroslav Turković podigao je optužnicu protiv Moštrokola i Ćulafića, zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj prilikom poslovne saradnje sa firmama ,,Dejli pres“ i TV Vijesti. Istovremeno, prema saznanjima Pobjede, podignut je - takođe  prema prijavi NVO ,,Upis“ - optužni prijedlog pred Višim sudom u Podgorici protiv tada ovlašćenih lica u preduzećima ,,Dejli press“ i TV ,,Vijesti“ koji se terete za zloupotrebu položaja i ostvarivanje protivpravne imovinske koristi.

Pobjeda

Portal Analitika