Politika

Filandra: Članstvo CG u NATO od krucijalne važnosti za BiH

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra izjavio je u intervjuu Pobjedi da je članstvo Crne Gore u NATO savezu od krucijalne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.
Filandra: Članstvo CG u NATO od krucijalne važnosti za BiH
Portal AnalitikaIzvor

„Od tolike važnosti da slobodno mogu reći da se tom činu Sarajevo raduje isto kao i Podgorica, ako ne i više. Evroatlantske integracije su civilizacijski a ne politički proces i on nema alternative, one su zadaća naših generacija i potreba našeg vremena. Alternativa je mrak, siromaštvo i nasilje, a to niko normalan ne želi. Na tom putu BiH ima uvjetovanja, odnosno prepreke srbijanske i srpske politike, ali sam uvjeren da će i ta strana iznaći zadovoljavajući modul participacije u ovom vojnom savezu ”,  kaže Filandra.

Na pitanje Pobjede kako ocjenjuje položaj Bošnjaka u Crnoj Gori, Filandra kaže da je krajnje zadovoljavajući.

“Crna Gora je Bošnjacima garantirala i omogućila očuvanje duhovnog, kulturnog i nacionalnog identiteta, njihovo prisustvo u javnim institucijama, recimo u aktualnoj vladi, je vrlo zapaženo i od opće bošnjačke javnosti prepoznato. Istovremeno, ne treba zaboraviti činjenicu da su i Bošnjaci Crnoj Gori dali, i neprestano daju, značajnu potporu. Crnogorska državna samostalnost i bošnjačka opstojnost na tome prostoru su jedinstven proces. Tu mjesta drugačijem mišljenju, ili nekoj trgovini, nema niti smije biti”, kaže on.

   Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika